M.I.A. als voorbeeld

M.I.A. Geh: 25/11 Paradiso, Amsterdam. Herh: 26/11 STRP-festival, Eindhoven. ***

De bewakers hadden het druk met zangeres M.I.A. Ze liep zingend dwars door het publiek, of liet zich ronddragen op de gretig uitgestrekte handen van de fans. In de toegift zong ze haar hit Paper Planes vooroverhangend aan een speakerbox – die door een bewaker op zijn plaats moest worden gehouden. Maya Arulpragasam alias M.I.A, een Britse van Sri-Lankese afkomst, is driest en heeft een spectaculair persoonlijke stijl. Haar muziek is een spervuur van alarmsignalen, gecombineerd met onrustige flarden Bollywood-kitsch, punk-citaten of kaal beukende beats; ze heeft een prettig opruiende stem en laat zich aan toonvastheid weinig gelegen liggen. Live ratelt ze haar mantra’s van woede en rebelsheid in de microfoon, terwijl haar heupen draaien op een manier die duidelijk maakt dat woede niet het enige is dat haar bezighoudt.

Op het podium een vrouwelijke dj en een vrouwelijke drummer. Twee mannelijke dansers voerden vloeiend hun synchrone dansjes op. De tengere zangeres, die op Lowlands ooit optrad in schreeuwerige fluor-kleuren, was nu gekleed in goud. Ze was energiek en uitbundig, en speelde een razende versie van haar elektronische punknummer Born Free. Opvallend was gisteravond het grote aantal meisjes en jonge vrouwen, die hartstochtelijk juichten en dansten. M.I.A is meer dan een zangeres, ze is een voorbeeld.

    • Hester Carvalho