Massaal protest studenten Italië

Boze Italiaanse studenten hebben gisteren in Rome het Colosseum en in Pisa de scheve toren bezet. In het hele land demonstreerden vele duizenden studenten en onderzoekers tegen het onderwijsbeleid van het kabinet-Berlusconi. Die probeert deze dagen een miljardenbezuiniging door het parlement te loodsen die tienduizenden banen op de tocht zet.

Woensdag drongen studenten de Senaat binnen en gooiden ze eieren. Gisteren openden ze in verscheidene steden de aanval op monumenten. Via Skype en Facebook coördineerden ze hun bezettingsacties. Faculteiten in 47 steden staan onder hun controle. „Geen winst ten koste van onze toekomst”, luidt de slogan.

Minister Mariastella Gelmini van Onderwijs knokt intussen in de Kamer van Afgevaardigden voor haar onderwijshervorming. Ze zegt dat ze het cliëntelisme in de universiteiten wil doorbreken, waar hoogleraren vaak elkaar en hun familie de banen toespelen. Ook wil ze minder bureaucratie, meer meritocratie, en samenvoeging van kleine universiteiten.

Demonstranten zeggen dat de hervorming een pure bezuinigingsoperatie is. Tussen 2009 en 2013 wil het kabinet negen miljard euro snoeien op onderwijs. Dat zou 130.000 banen kosten. Universiteitsbesturen beklemtonen dat zij voor 2011 samen nu al kampen met een gat van 1,35 miljard euro. Extra bezuinigingen zouden funest zijn.

Studenten vrezen dat de universiteiten straks enkel nog toegankelijk zijn voor de elite, omdat er minder studiebeurzen komen. Onderzoekers zijn boos, omdat de minister alleen nog contracten voor bepaalde tijd wil. De hervorming, zo stellen critici, biedt geen antwoord op het probleem van de vele duizenden docenten die vrijwel gratis les geven in de hoop ooit een aanstelling te krijgen. Veel onderwijsprogramma’s draaien op deze docenten. Zij compenseren het groeiend aantal vacatures dat door geldgebrek niet wordt ingevuld.De Kamer van Afgevaardigden stemt dinsdag over de wet op de onderwijshervorming.