Leuk!

Toverlessen

Leiden Bartholomeus Zwamdrift, de onbekende neef van professor Perkamentus geeft in Museum Boerhaave geheimzinnige lessen. Veel van de tovenaarsspullen uit de wereld van Harry Potter zijn namelijk te vinden in dit Leidse museum. Alruin bijvoorbeeld, ook bekend als Mandragora, een plant die in het Harry Potterfilms bij het verpotten als een krijsende baby uit de grond kwam. In het museum kan je nu een ook een magische bezoar bewonderen, vliegende draken en een narwaltand.

Op 1, 8 en 15 dec om 13u en 14u. Res is niet nodig. Inl www.museumboerhaave.nl

Poetspieten en taaipoppen

Leiden Sinterklaas is in het land en in De Waag aan de Aalmarkt kan je de Goedheiligman opzoeken. Je kunt zelfs in zijn pepernotenkeuken aan de slag en een taaipop met snoepgoed versieren. Handige hulpjes van de Sint helpen je daarbij. Ook zijn er poetspieten, die geven je tips hoe je je tanden moet poetsen, zodat je na het eten van al die snoep geen gaatjes krijgt. En in het vlakbij gelegen Museum Boerhaave is een speurtocht over de expositie Say Cheese, waar je van je mooiste glimlach een foto kan maken.

Op 27, 28 nov en 1 dec van 12u30-16u30. Inl www.museumboerhaave.nl

Vrolijk gedicht

Duizenden kinderen doen ieder jaar mee met de dichtwedstrijd ‘Kinderen en Poëzie’. Schrijf een vrolijk of treurig gedicht; het mag rijmen maar het hoeft niet. De honderd mooiste gedichten krijgen een plaatsje in een boek en het gedicht van de hoofdprijswinnaar komt als kunstwerk aan de muur van school te hangen.

Voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar. Insturen kan tot 15 dec via de website of naar het Poëziepaleis, t.a.v. Kinderen en Poëzie, Walstraat 34, 9711 VS Groningen. Op www.poeziepaleis.nl staan schrijftips en voorbeeldgedichten.

Braakbal of drol

Biddinghuizen De boswachter van Natuurmonumenten weet precies wat voor beesten in zijn bos leven en ook wat ze zoal achterlaten. Woensdagmiddag 1 december kan je met hem mee naar het Ontdekbos bij het Harderbos. En het blijft altijd een verrassing wat je tegenkomt: pootafdrukken, haren, veertjes, braakballen van uilen, puntig gedraaide drollen van vossen of keutels van reeën. De zoektocht begint om 14u bij de parkeerplaats naast De Schulp, Mosselweg 33 en duurt ongeveer twee uur.

Aanmelden kan via de website www.natuurmonumenten.nl/agenda en telefonisch bij Natuurmonumenten: 035-655 9911. Leden van Natuurmonumenten betalen € 3, niet-leden € 5. Doe laarzen of stevige schoenen aan en neem een verrekijker mee. Ook een spiegeltje en/of loepje kan goed van pas komen.