Kort nieuws Sport

Nijhuis wint eerste medaille voor Nederland op EK

Eindhoven, 26 nov. Zwemster Moniek Nijhuis heeft gisteren de eerste Nederlandse medaille behaald op de EK kortebaan in Eindhoven. Op de 50 meter schoolslag won de 22-jarige Nijhuis, die haar Europese titel verdedigde, achter de Duitse Dorothea Brandt een zilveren medaille. Het was de honderdste medaille voor Nederland in de geschiedenis van de EK kortebaan. Tessa Brouwer werd op dezelfde afstand vierde. „Ik was weer niet zo vlot weg. Daar moet echt iets aan gedaan worden”, erkende Nijhuis na afloop. „Ik kan wel goed versnellen. Dat is mijn sterke punt. Maar door mijn start lig ik de hele tijd achter en zeker op de kortebaan ben ik alleen maar bezig de schade in te halen.” Bij de mannen werd Job Kienhuis vierde op de 400 meter vrije slag. Ook het estafetteteam op de 4 x 50 meter wisselslag eindigde op de vierde plaats. Estafettezwemmers Robin van Aggele (100 school) en Joeri Verlinden (100 vlinder) plaatsten zich individueel voor de finale. Vandaag plaatsten de vrouwen van de 4x 50 meter vrij, zonder Hinkelien Schreuder, Ranomi Kromowidjojo en Femke Heemskerk, zich met overmacht voor de finale. De drie zwemsters, die deel uitmaakten van de gouden estafetteploeg van de Olympische Spelen, doen wel mee aan de finale, die vanvond plaatsvindt. (ANP)

Van den Heuvel wint met Pakistan

Guangzhou, 26 nov. Hockeycoach Michel van den Heuvel heeft Pakistan naar het eerste grote internationale succes in zestien jaar geleid. De voormalige bondscoach van Nederland won met zijn mannenteam gisteren in het Chinese Guangzhou goud bij de Aziatische Spelen. Pakistan versloeg in de finale Maleisië met 2-0. Bij het WK in maart in New Delhi eindigde het land nog op de twaalfde en laatste plaats. Nederland behaalde onder Van den Heuvel tijdens dat toernooi brons. Daarna besloot de Nederlandse hockeybond KNHB zijn contract niet te verlengen, waarna Van den Heuvel in dienst trad van Pakistan. Met de triomf verdiende het land als eerste een ticket voor de Olympische Spelen van Londen in 2012. (ANP)

Winst FC Twente ruim één miljoen

Enschede, 26 nov. FC Twente heeft afgelopen seizoen 1,2 miljoen euro winst gemaakt. De club is door de KNVB ingedeeld in categorie 3 van financieel gezondste clubs in het betaalde voetbal. In augustus behoorde Twente tot onvrede van voorzitter Joop Munsterman nog tot categorie 2, van clubs met een zorgelijke financiële status. In december maakt de KNVB de complete categorie-indeling van de clubs uit het betaald voetbal bekend. (ANP)

Rietschoten-trofee voor Bouwmeester

Rotterdam, 26 nov. Zeilster Marit Bouwmeester heeft gisteren de Conny van Rietschoten Trofee, de belangrijkste zeilprijs van Nederland, ontvangen. De 22-jarige Bouwmeester viel de prestigieuze onderscheiding ten deel vanwege een aantal indrukwekkende prestaties in het afgelopen seizoen. Ze won in de olympische Laser Radialklasse drie wereldbekertoernooien en eindigde bij het WK op de tweede plaats. (ANP)

PSV zonder spits Berg tegen NAC

Eindhoven, 26 nov. PSV kan in de aanloop naar de uitwedstrijd tegen NAC Breda van vanavond niet beschikken over Marcus Berg. De Zweedse spits is hersteld van griep, maar heeft volgens trainer Fred Rutten de afgelopen week te weinig kunnen trainen. Vorig jaar verloor PSV van de club uit Breda. NAC mist vanavond verdediger Jens Janse en aanvaller Fouad Idabdelhay. (ANP)