Kort nieuws Kunst

Zakelijk directeur Rijksmuseum weg

Door onze kunstredactie

Amsterdam, 26 nov. De zakelijk directeur van het Rijksmuseum, Jan Willem Sieburgh (60), heeft na een dienstverband van ruim acht jaar besloten per direct terug te treden. In een persbericht geeft Sieburgh aan dat „het daarvoor nu een logisch moment is.” Sieburgh, die onder meer werkte bij de Stichting voor Economisch Onderzoek van de Universiteit van Amsterdam en als account executive werkzaam was bij het reclamebureau Intermarco Farner, opende bij het Rijksmuseum nieuwe wegen om de collectie voor een breder publiek te ontsluiten. Daarnaast stond hij aan de wieg van het tijdschrift Oog en van een productenlijn met de HEMA. In zijn functie als zakelijk directeur nam Sieburgh diverse initiatieven om de digitale zichtbaarheid van de museumcollectie te vergroten. Zo introduceerde hij Rijkswidget, waarmee elke dag een ander werk uit de schilderijencollectie van het museum op een desktop verschijnt en verrijkte hij de website met onderdelen als de webspecials en digitale tentoonstellingen.

The Hague Jazz wordt uitgebreid

DEN HAAG, 26 nov. The Hague Jazz wordt in 2011 gehouden op de locatie Kyocera Stadion van de eredivisieclub ADO Den Haag. Het Jazzfestival telt een dag extra en staat gepland van 17 tot en met 19 juni. Het festival groeide op het World Forum Den Haag, uit zijn jasje. „Afgelopen editie kwam de beloopbaarheid van het festivalterrein in het gedrang en dat past niet bij ons”, aldus festivaldirecteur Ruud Wijkniet. Naast de acht bestaande podia komt er een extra zaal bij. De organisatie hoopt op eenzelfde bezoekersaantal van maximaal 12.500 mensen per dag. (ANP)