Kort nieuws Economie

Minder omzet mobiele telefonie

Rotterdam, 26 nov. Nederlanders bellen minder en goedkoper. Daardoor daalde de omzet van aanbieders van mobiele telefonie. Uit cijfers van onderzoeksbureau Telecompaper blijkt dat de markt in het derde kwartaal van dit jaar in totaal 1,6 miljard euro waard was, een teruggang van 0,7 procent ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar. De belangrijkste oorzaken: afgedwongen lagere tarieven en een daling van het aantal gesprekken. (NRC)

Stresstest voor banken wordt jaarlijks

Brussel, 26 nov. Begin volgend jaar zullen er opnieuw Europese banken aan een stresstest worden onderworpen. De testen zullen voortaan jaarlijks plaatsvinden. Een woordvoerder van de Europees Commissaris Michel Barnier (Interne Markt) heeft dat gisteren gezegd. Ook wordt er nagedacht over methoden om de testmethode te verfijnen. De stresstests werden ontworpen om de weerbaarheid van de grootste Europese banken te onderzoeken. In juli voldeden zeven van de 91 onderzochte Europese banken niet aan de eisen. (ANP)

EasyJet verliest zaak tegen Schiphol

Rotterdam, 26 nov. Prijsvechter easyJet heeft een zaak tegen luchthaven Schiphol over de tarieven verloren. Volgens de rechtbank van Rotterdam maakt Schiphol weliswaar een onderscheid naar tarieven voor transfer- en bestemmingsverkeer, maar is dat niet verboden. Daarmee is het door easyJet aangevochten prijsverschil niet in strijd met de regels voor de internationale burgerluchtvaart. (ANP)