Kort nieuws Buitenland

Onderzoek WHO: 600.000 meerokers sterven jaarlijks

Door een onzer redacteuren

rotterdam, 26 nov. Jaarlijks sterven wereldwijd 600.000 niet-rokers aan de rook van andermans sigaretten. Het betekent dat één op de honderd sterfgevallen het gevolg is van meeroken. Onder de meerookdoden zijn ruim 150.000 kinderen. Dat blijkt uit de eerste wereldwijde schatting die onderzoekers van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) en enkele universiteiten vandaag online in het medisch-wetenschappelijke tijdschrift The Lancet publiceren. De doden vallen vooral door hartziekten, luchtweginfecties, astma en longkanker. De onderzoekers zeggen dat 600.000 doden de beste schatting is, maar met andere aannamen komen ze uit op 433.000 tot 784.000 doden.

Tsvangirai klaagt Mugabe aan

Harare, 26 nov. De Zimbabwaanse premier Tsvangirai is gisteren een rechtszaak begonnen tegen president Mugabe op beschuldiging van schending van de grondwet en hun samenwerkingsovereenkomst. Mugabe heeft tien gouverneurs benoemd zonder overleg met Tsvangirai. Mugabe en oud-oppositieleider Tsvangirai vormen sinds de gewelddadige verkiezingen in 2008 samen een uiterst moeizaam functionerende regering. Vorige maand probeerde Tsvangirai te voorkomen dat de VN, de EU en vier landen ambassadeurs zouden accepteren die Mugabe zonder instemming van Tsvangirai had benoemd. (AP)

Schikking in zaak diefstal Auschwitz

Warschau, 26 nov. Drie mannen die bekend hebben eind vorig jaar het bord met de tekst ‘Arbeit macht frei’ boven de poort van het vernietigingskamp Auschwitz gestolen te hebben krijgen waarschijnlijk tweeënhalf jaar celstraf. Volgens het Poolse Openbaar Ministerie hebben de drie, een voormalige Zweedse neonazi en twee Polen, gisteren geschikt met de aanklagers. De rechter moet de schikking nog goedkeuren, maar dat lijkt een formaliteit. (AFP)