Kort nieuws Binnenland

Duizend banen weg bij gemeente Den Haag

Door onze correspondent

Den Haag, 26 nov. De gemeente Den Haag moet 1.000 van de 7.500 arbeidsplaatsen schrappen. Dat heeft het Haagse college van burgemeester en wethouders vandaag bekendgemaakt. Den Haag bezuinigt de komende vier jaar 152 miljoen euro. Ongeveer een derde daarvan (48 miljoen euro) wil de gemeente uit de eigen organisatie halen, goed voor een reductie van ongeveer 550 arbeidsplaatsen. Daarnaast verwacht het stadsbestuur banen te moeten schrappen door de economische crisis en bezuinigingen bij de Rijksoverheid. Dat zal tot een vermindering van nog eens 450 arbeidsplaatsen leiden, verwacht wethouder Rabin Baldewsingh (PvdA). De gemeente zegt dat gedwongen ontslagen „zoveel mogelijk” worden voorkomen.

Bouterse: wrok en bitterheid voorbij

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 26 nov. De Surinaamse president Desi Bouterse heeft gisteren in de Nationale Assemblee op Onafhankelijkheidsdag gezegd dat Suriname „met geen enkele wrok of bitterheid” op het koloniale Nederland moet terugkijken. „Wij hebben de opdracht om deze zaken achter ons te laten”, aldus Bouterse. „Het doet er niet meer toe wat onze koloniale machthebbers ons hebben misdaan, we gaan nu de wijde wereld in.” Ook refereerde de president aan de recente bevestiging dat Nederland de oud-legerleider in 1986 wilde afzetten. „Na jaren vertellen ze zelf wat ze ons aangedaan hebben. Als u er geen aandacht aan besteedt, geloof me, ze komen zelf naar je toe.” De oppositie, die zegt genegeerd te worden, boycotte de vergadering.

Zaak-Wilders: geen nieuwe aanklagers

Den Haag, 26 nov. De aanklagers in het proces tegen Geert Wilders hoeven niet vervangen te worden. Dat heeft de rechter in Den Haag vandaag besloten. De rechter meent dat het Openbaar Ministerie (OM) één en ondeelbaar is. De benadeelde partijen in het strafproces tegen Wilders hadden hierover een kort geding tegen de Nederlandse Staat aangespannen. De betrokkenen zijn boos dat het OM om vrijspraak voor de PVV-leider heeft gevraagd. Wilders staat terecht voor het aanzetten tot discriminatie en haat en voor groepsbelediging. (ANP)

Ontgroenen 7 keer mis in Groningen

Groningen, 26 nov. Tijdens de introductieperiode van de Groningse studentenverenigingen, aan het begin van het collegejaar, deden zich in totaal zeven incidenten voor. Dat blijkt uit een inventarisatie van de Adviescommissie Introductietijden, zo meldt de Rijksuniversiteit Groningen vandaag. Ernstige verwondingen bleven volgens de universiteit uit. Vier studenten moesten naar het ziekenhuis, eentje liet zich behandelen bij een huisarts. (ANP)