Koelruimtes, darkrooms, en zoemende koelkasten

cd techno

Various Artists Fünf ****

Veel clubs of labels vieren hun verjaardag door een compilatie van hun beste werk uit te brengen. Zo niet de Berlijnse technoclub Berghain en het daaraan verbonden label Ostgut Tonträger. Zij vieren hun vijfjarige bestaan door niet terug, maar juist vooruit te kijken. Op het indrukwekkende dubbelalbum Fünf staan alleen maar nieuwe nummers.

Het idee achter het album is geweldig. Er is de afgelopen vijf jaar veel gezegd en geschreven over hoe de architectuur van de club, die is gevestigd in een monumentale oude elektriciteitscentrale, de muziek heeft beïnvloed. Het label heeft dit letterlijk genomen en heeft geluidsopnames laten maken van het binnenste van de club: koelruimtes, darkrooms, stroboscopen en zoemende koelkasten. Met deze geluiden hebben alle dj’s en producers die aan de club zijn verbonden een track gemaakt.

Het resultaat is een veelzijdig album met 24 nummers, die toch vaak dezelfde duistere en industriële sfeer hebben. De sterke tracks zijn grofweg in te delen in roestige techno en uitgeholde house. Sommige producers hebben de opnames gebruikt als abstracte geluidscollages onder hun technobeats, anderen hebben de geluiden totaal vervormd tot housemelodieën en basloopjes.

Met Fünf laten Berghain en Ostgut Tonträger wederom horen waarom ze momenteel toonaangevend zijn in de elektronische muziek.

Toon Beemsterboer

    • Toon Beemsterboer