Kinderen kiezen kunst in museum Kröller-Müller

246 kinderen kozen hun favoriete top 3 van landschappen uit de collectie van museum Kröller-Müller. En ze vertellen waarom.

Anselm Kiefers 'Johannis-Nacht' krijgt de meeste stemmen

„Het zijn hele vrolijke kleuren, er zijn vormen in, bootjes’’, zegt Merin Kho bij het Bloeiend Boompje II uit 1927 van Bram van der Leck. Merin deed mee aan de interactieve tentoonstelling Expose van het Kröller-Müller Museum, een museum op de Veluwe met een prachtige collectie. Bij zo’n interactieve tentoonstelling mag het publiek stemmen op een aantal door het museum uitgezochte kunstwerken. Het kunstwerk met de meeste stemmen ‘wint’ dan.

Eerder was er al eens zo’n tentoonstelling voor volwassenen. Nu is er een voor kinderen. Op de website kmmexpose.nl konden kinderen tot 1 november hun favoriete top drie uit vijftig landschappen van het museum kiezen. Sommigen deden dat alleen of met hun ouders of grootouders, maar vaak ook met de hele klas.

De kunstwerken met de meeste stemmen zijn vanaf vandaag te zien op de expositie Expose - Mijn Mooiste Landschap in het Kröller-Müller Museum. Het gaat niet alleen om schilderijen, maar ook om tekeningen, een maquette, foto’s, beschilderde tegels en (bronzen) beelden en ze komen allemaal uit het depot van het museum. Bij sommige kunstwerken moet je wel wat fantasie hebben om er een landschap in te zien.

Aan de kinderen werd ook gevraagd uit te leggen waarom ze juist deze kunstwerken zo mooi vonden. Deed een schilderij hen denken aan die vakantie in Frankrijk? Of vonden ze de kleuren heel mooi? De leukste en origineelste teksten kregen een plek op de expositie.

Zo schrijft Orsan Heid bij De Boom en Vogel van Bill Woodrow, een gele boom van olijfblikken uit 1983: „Hij is mooi en raar en grappig en lijkt op een wandelende tak.” Bij de foto’s van koeltorens van Bernd en Hilla Becher zegt Emile Ziegerink: „Het zijn net Eiffeltorens.” En over het beeld West Coast van A.R. Penck schrijft Zuur Nick: „Het lijkt op een slang en ik vind slangen leuk.”

Winnaar van de stemming is geworden Johannis-Nacht uit 1980 van Anselm Kiefer, een kunstwerk waarbij met olieverf op een zwart-wit foto is geschilderd. Van begin af aan was het werk van deze Duitse kunstenaar de favoriet. Veel kinderen vinden de sneeuw mooi op de planten, dat het winter is en dat het nacht is. „De voorkant zie je echt dat het geschilderd is en de achterkant echt is”, schrijft Julia Vanham. Op de tweede plaats staat een zwart-wit kunstwerk: de maquette Jardin d’Email uit 1972/73 van Jean Dubuffet. Het deed Apeldoornse schoolklassen een beetje denken aan een bad met schuim of, volgens Ilse Brummelkamp, „een zwembad met een kraan”.

Bij het museum zijn ze nogal verbaasd over de top twee: „Eigenlijk hadden we gedacht dat kinderen meer voor kleurige kunstwerken zouden kiezen, maar misschien vinden ze het 3D-effect en zwart-wit wel spannend”. Een landschap van Auguste Herbin uit 1915 staat op de derde plaats.

Tonny Schoemaker

T/m 6 maart Expose - Mijn Mooiste Landschap in het Kröller-Müller Museum, Houtkampweg, Otterlo. Di t/m 10-17u. Inl. 0318-591241 en www.kmm.nl.