Internationaal kort

Europarlementslid Bloom tweemaal uit parlement gezet

Straatsburg. Het Britse Europarlementslid Godfrey Bloom is het parlement uitgezet. Bloom, lid van de UK Indepence Party, onderbrak tijdens het debat over de Ierse financiële crisis de Duitser Martin Schulz, fractieleider van de sociaal-democraten, met de nazi-slogan „Ein Volk, Ein Reich, ein Führer”. Schulz had de anti-Europese houding van de Britten gehekeld. Bloom noemde Schulz ook een „ondemocratische fascist”. Nadat Bloom had geweigerd zijn woorden terug te nemen, werd hij het parlement uitgezet. Uit protest tegen zijn verwijdering stapten extreem-rechtse en eurosceptische parlementsleden, onder wie de leden van de PVV van Geert Wilders, nog voor de stemming op uit het parlement. (AP, AFP)

Regering Egypte terechtgewezen

Kairo. In de Egyptische havenstad Alexandrië mogen zondag geen verkiezingen worden gehouden omdat de autoriteiten hebben geweigerd de diskwalificatie van oppositiekandidaten ongedaan te maken. Dat heeft een rechtbank in de tweede stad van Egypte bepaald. President Mubaraks Nationale Democratische Partij heeft beroep ertegen aangetekend. Egyptische oppositiegroepen klagen dat de regering zich zelden zo hard heeft ingespannen om parlementsverkiezingen naar haar hand te zetten als dit jaar. Alexandrië is al lange tijd een bolwerk van de fundamentalistische Moslimbroederschap. Deze beweging is verboden, maar zij slaagde er bij de vorige verkiezingen in 88 in naam onafhankelijke kandidaten in het parlement gekozen te krijgen: 20 procent van het totale aantal. De Moslimbroederschap is veruit de sterkste oppositiegroep; van de seculiere oppositie is weinig over. (AFP)

Maliki nu pas formeel kabinetsformateur

Bagdad. De Iraakse president, de Koerd Jalal Talabani, heeft gisteren premier Nouri al-Maliki formeel gevraagd een nieuwe regering te vormen. Een akkoord daarover was twee weken geleden na acht maanden onderhandelen bereikt door de grootste politieke partijen. Het is niet duidelijk waarom de formele aanwijzing nu pas is gevolgd. Maliki heeft volgens de grondwet dertig dagen om een kabinet te vormen. Hoe de ministersposten zullen worden verdeeld, is nog een raadsel. (Reuters, AP)