Internationaal

België

Antwerpen De Nederlands-Panamese kunstenaar Antonio Jose Guzman maakt in het Muhka een tentoonstelling met het collectief The State of L3, dat thema’s als migratie en pan-Afrikanisme onderzoekt.

T/m 30 jan, Leuvenstraat 32. Inl: muhka.be

Gent Er is vrijwel geen kantoor of hip restaurant in Vlaanderen te vinden waar de ‘03’-stoel van ontwerper en binnenhuisarchitect Maarten van Severen niet staat. Het Design Museum schetst de ontwikkeling van dit ongekend populaire en te vroeg overleden wonderkind Van Severen (1956-2005). T/m 27 febr, Jan Breydelstraat 5. Inl: designmuseumgent.be

Duitsland

Stuttgart Over het prachtig gerestaureerde Die Graue Passion in ihrer Zeit (1494-1500) van Hans Holbein de Oude is in de Staatsgalerie een expositie ingericht met ook passietaferelen van voorgangers, tijdgenoten en opvolgers als Schongauer, Dürer en Schäufelein. T/m 20 maart, Konrad Adenauerstrasse 30-32. Inl: staatsgalerie.de

Frankrijk

Parijs Het eerste retrospectief over Mondriaan en De Stijl in Centre Pompidou belicht zijn Parijse tijd tussen 1918 en 1938, zijn rol in de avant-garde en de ‘nieuwe abstracte taal’. Van 1 dec t/m 21 maart, Place George Pompidou. Inl: centrepompidou.fr

Groot-Brittannië

Londen De expositie van Philippe Parreno (1964) in de Serpentine Gallery is één grote gebeurtenis met beeld en geluid uit de omliggende straten. Ook worden zijn films vertoond, waaronder 8 juni 1968, over de treinreis met het lichaam van de vermoorde Robert Kennedy naar Washington DC. T/m 13 febr, Kensington Gardens. Inl: serpentinegallery.org