Ierland kan onrust niet wegnemen

De Ierse aankondiging om komend jaar voor 15 miljard euro te bezuinigen, heeft internationale beleggers niet gerustgesteld. Ze blijven bezorgd dat de Ierse schuldencrisis overslaat naar andere eurolanden, met name Portugal en Spanje. De euro zakte gisteren verder weg tegenover de dollar.

Het hoofd van het Europese Stabiliteitsfonds (EFSF), Klaus Regling, probeerde gisteren het negatieve sentiment te keren. In de Duitse krant Bild zei Regling dat de toekomst van de euro geen gevaar loopt door problemen in de zwakke eurolanden. De Ierse premier Brian Cowen toonde zich eerder optimistisch bij de presentatie van de zwaarste bezuinigingen in de geschiedenis van het land.

Hoewel Ierland zich zondag genoodzaakt zag voor naar schatting 85 miljard euro steun aan te vragen bij het EFSF, zei Cowen dat zijn land „de uitdaging aankan”, dankzij een „goed opgeleide bevolking, de jongste inwoners van Europa en het hoogste aantal afgestudeerden.”