Houthakker nu cricketheld

De Australische cricketer Peter Siddle begint The Ashes met drie wickets op rij tegen Engeland. Een hattrick die hoop geeft.

Als jochie op het platteland van Victoria, in het zuiden van Australië, stond hij onder de lokale bevolking bekend als een begenadigd talent in de regionale houthakkerscompetitie. Maar gisteren, op zijn 26ste verjaardag, werd Peter Siddle in één klap een nationale ster. Op de eerste dag van The Ashes, de klassieke cricketstrijd tussen Engeland en Australië, bowlde hij in Brisbane met drie ballen op rij drie Engelse batsmen uit. Zijn hattrick was pas de negende sinds de traditionele duels tussen de aartsrivalen begonnen, 132 jaar geleden.

Eigenlijk zou Siddle niet spelen. Hij is pas hersteld van een ernstige rugblessure die hem tien maanden aan de kant had gehouden. De laatste tijd had hij aan zijn comeback gewerkt, fietsend in de heuvels en fitnessend bij Aussie Rules-club Carlton. Toch wilde aanvoerder Ricky Ponting hem erbij hebben. Siddle, bijgenaamd Vicious (wreed), is het prototype van de tough Aussie, de geharde sportman die Ponting in het veld om zich heen wil zien. Liever toewijding dan mooi spel.

De stemming in Australië sloeg in één klap om na de onverwachte prestatie van Siddle, zelf nog het meest verbouwereerd. De laatste Australiër met een hattrick in The Ashes was zestien jaar geleden de legendarische slowbowler Shane Warne, net als Siddle uit de deelstaat Victoria. Wonderkind Warne was nog van de generatie die de Engelsen jarenlang alle hoeken van het veld liet zien. Maar sinds de lichting-Warne ‘druppelsgewijs’ stopte, is Australië weggegleden uit de wereldtop, waar nu India en Zuid-Afrika de dienst uitmaken. Zelfs Engeland (vierde) is Australië (vijfde) al gepasseerd op de wereldranglijst. En het is nog maar vier jaar geleden dat Australië de Engelsen met 5-0 vernederde, toen Engeland voor het laatst in Australië op bezoek was voor The Ashes, een serie van vijf testmatches die elk vijf dagen duren.

Dit keer voorspelden Australische commentatoren zelfs de eerste thuisnederlaag sinds de tijd van de Engelse allrounder Ian Botham, in The Ashes van 1986-’87. Op Siddle, en de droomstart op The Gabba in Brisbane, had het land niet meer gerekend. Engeland kwam aan bat niet verder dan 260 runs. Siddle bowlde zelfs nog drie Engelsen uit en eindigde met zes wickets voor 54 runs. Australië eindigde de tweede dag, vanochtend, op 220 voor 5. Batsman Michael Hussey (81 not out) moet Australië morgen in de eerste innings langs Engeland leiden.

    • Rob Schoof