Hij is een bevlogen, begenadigd en ontspannen docent

Jan Peter Balkenende en Pauline van der Meer Mohr op een recente dies natalis. Foto Erasmus Universiteit

Jan Peter Balkenende wordt weer hoogleraar. Aan de Erasmus Universiteit is voor hem de leerstoel Governance, Institutions and Internationalisation gecreëerd, die hij in deeltijd zal bekleden. Pauline van der Meer Mohr, voorzitter van het college van bestuur van de Rotterdamse Universiteit, benaderde de ex-premier en CDA-leider.

1 Hoe heeft u hem gestrikt?„Het zaadje is gezaaid toen meneer Balkenende hier in mei, op uitnodiging van studenten, een gastcollege kwam geven. Ik ben daar ook bij geweest en hij deed het ontzettend goed. Hij stond daar soeverein voor de zaal, met een superieure kennis van zaken. Hij is een bevlogen en begenadigd docent.

„Toen wij in de zomer vernamen dat hij niet meer beschikbaar zou zijn voor een politieke functie, ben ik bij hem langsgegaan voor een kopje koffie. Hij waardeerde het aanbod, maar zei het in beraad te nemen. Hij wilde zich op dat moment nergens op vast leggen. Toen hij een aantal maanden later premier-af was, zijn wij verder gaan praten. Begin november was hij mijn gast op de dies natalis van de Erasmus Universiteit, maar toen was hij nog niet in functie. Gisteren is zijn benoeming officieel bekrachtigd.”

2 Balkenende was voor hij premier werd al hoogleraar aan de VU. Toen was zijn specialisatie christelijk-sociaal denken van economie en maatschappij. Wat gaat hij nu doen?

„Hij zal vooral meedoen met het onderwijs. Als student rechten of economie [de faculteiten waarvoor hij gaat werken], is de kans vrij groot dat je op enig moment in je studie college krijgt van professor Balkenende. Zijn leerstoel richt zich op recente ontwikkelingen in het recht en de economie, specifiek met betrekking tot internationale vraagstukken en toezicht.

„Daarnaast zal hij, met zijn enorme internationale netwerk, ons als universiteit kunnen helpen contacten te leggen met universiteiten in het buitenland. Bijvoorbeeld door daar namens de Erasmus gastcolleges te geven.”

3 In welke taal gaat hij lesgeven? Balkenende spreekt toch erbarmelijk Engels?

„Ik moet even hard nadenken of ik hem wel eens in het Engels college heb zien geven... Ik denk in ieder geval dat hij zijn hand er niet voor omdraait onze internationale studenten in het Engels toe te spreken. Een deel van de colleges is hier overigens nog gewoon in het Nederlands.”

4 Waarom gaat hij niet fulltime aan de slag? Hij heeft toch niets meer om handen?

„Ik verwacht dat hij nog wel een aantal andere functies zal aanvaarden. Ik weet niet of hij ambities heeft in het bedrijfsleven of de internationale politiek, maar er zullen een hoop kapers op de kust zijn.”

5 Studenten die in mei zijn gastcollege volgden ‘Hoe voorkomen we dat de rekening van de crisis bij de jongeren terecht komt’ waren enthousiast. Een redacteur van de universiteitskrant schreef dat hij „zelden zo’n ontspannen, benaderbare en verstaanbare Balkenende” had gehoord.

„Het college was inderdaad erg leuk. De studenten hingen aan zijn lippen. Ik zag hem natuurlijk ook altijd als publiek persoon en politicus. Nu is de druk er af. Hij is een ontspannen en betrokken docent.”

6 Hoe verhoudt zijn salaris zich met de Balkenende-norm?

„Ik doe geen mededelingen over zijn salaris. Als hij in de krant wil zetten hoeveel hij gaat verdienen, mag hij dat zelf zeggen. Het is niet kies als ik dat doe. Balkenende krijgt een parttime aanstelling en wordt betaald op basis van een dagvergoeding. Die vergoeding is in lijn met de geldende normen.”

    • Emilie van Outeren