Federer speelt beste tennis sinds tijden

A second wind noemen de Amerikanen het. ‘Hernieuwde energie om een missie te volbrengen’. Roger Federer lijkt op dit moment de personificatie van die uitdrukking. De 29-jarige tennisser heeft na een matig seizoen (één grandslamtitel, in Australië) zijn draai weer helemaal gevonden.

In de Londense O2 Arena speelde Zwitserse nummer twee de afgelopen dagen zijn beste tennis sinds tijden. Scherp, gedreven, technisch volmaakt. De manier waarop hij gisteren Robin Söderling aan de kant zette, in zijn derde groepswedstrijd van de ATP World Tour Finals, dwong respect af. Zijn voorsprong kwam geen moment in gevaar, zoals hem onlangs in Parijs overkwam toen hij vijf matchpunten onbenut liet tegen Gael Monfils.

Dankzij zijn zege op de Zweed heeft Fed Express zich verzekerd van een plaats bij de beste vier van het eindejaarstoernooi. Hij won de World Tour Finals viermaal: in 2003, 2004, 2006 en 2007.

Vandaag wordt duidelijk tegen wie Federer in de halve finales speelt. De kans dat hij rivaal Rafael Nadal treft is niet zo groot. Indien de Spanjaard van Tomas Berdych wint, komt hij uit tegen Andy Murray, die gisteren tot tevredenheid van het thuispubliek van David Ferrer won: 6-2 en 6-2.