Economie kort

Hoofdverdachte vastgoedfraude krijgt miljoenen terug

Door een onzer redacteuren

Amsterdam. Hoofdverdachte Jan van V. in de zogeheten vastgoedfraudezaak krijgt miljoenen terug van de Belastingdienst. Dat is de uitkomst van een fiscale schikking met de Belastingdienst die Van V. twee weken geleden heeft gesloten. Gisteren diende er een regiezitting in deze strafzaak. Volgens zijn advocaat Willem Koops gaat het na een ingewikkelde berekening om circa 7 miljoen euro aan vennootschapsbelasting die Van V. terugkrijgt. Jan van V. trof al een schikking met Bouwfonds en het Philips Pensioenfonds. Die twee partijen zouden door bedrijven van Jan van V. voor ruim 70 miljoen euro zijn benadeeld bij vastgoedtransacties. Daar wordt op dit moment onderzoek naar gedaan door het Openbaar Ministerie. Ook moest hij een boete van 5 miljoen euro aan het OM betalen. Met de schikking erkende Van V. dat bedrijven door zijn handelen financieel zijn benadeeld. Van V. ontkent echter dat hij strafbare feiten zou hebben gepleegd.

Jongeren EU hard getroffen door crisis

Brussel. Europese jongeren zijn hard getroffen door de crisis. Maatregelen zijn nodig om de arbeidsmarkt in Europa beter toegankelijk te maken voor jongeren. Ook moet er iets gedaan worden aan het hoge percentage tijdelijke banen onder werkzame Europese jongeren. Dat staat in een gisteren door de Europese Commissie gepresenteerd rapport over de werkgelegenheid in Europa. Het werkloosheidspercentage voor de leeftijdsgroep van 15-24 jaar is in sommige EU-landen gestegen tot boven de 30. Van de EU-jongeren die wel een baan hebben, gaat het in 40 procent van de gevallen om tijdelijk werk. (ANP)