Doelbewust misleiden

Met dankbaarheid constateer ik dat de PVV haar best doet columnisten van dienst te zijn door met ijzeren wekelijkse regelmaat Kamerleden in opspraak te laten komen. Vorige week mocht ik met verbazing reageren op de omstandigheden van het vertrek van het Kamerlid Sharpe. En ik was er nog maar net van aan het bijkomen toen zich eergisteren een nieuwe affaire aandiende. Kamerlid Jhim van Bemmel blijkt in 2006 te zijn veroordeeld wegens valsheid in geschrifte. Bovendien blijkt er ook nog een gevalletje faillissementsfraude aan hem te kleven, maar daarvoor is hij nooit veroordeeld.

Dit zijn ernstige delicten die zijn geloofwaardigheid als volksvertegenwoordiger en wetgever zwaar aantasten. Het gaat om het doelbewust misleiden van de overheid om er persoonlijk beter van te worden. Dat is nog wel even iets anders dan dreigen om door iemands brievenbus te pissen.

De reactie van partijleider Wilders is verbijsterend. Dat de geloofwaardigheid van een van zijn fractieleden was aangetast lijkt hem niet te interesseren. Het enige wat hem kwaad maakt, is dat Van Bemmel zijn veroordeling tijdens zijn sollicitatiegesprek heeft verzwegen. Daarvoor wordt hij gestraft. Zijn woordvoerderschappen worden hem ontnomen en tot het einde van het kerstreces mag hij zelfs helemaal niets meer zeggen. Hij mag alleen nog stemmen. Alsof dat een straf zou zijn. Voor hetzelfde riante salaris hoeft Van Bemmel helemaal niets meer te doen, behalve braaf op de juiste momenten zijn hand op te steken om met zijn ene stem de wankele coalitie aan een meerderheid te helpen.

Wilders’ reactie geeft een onthullend beeld van wat democratie betekent voor de PVV. Het is niet zo erg als je de overheid hebt misleid, zolang je de grote leider maar niet misleidt. Misdaden zijn tot daaraan toe, maar het schaden van het vertrouwen van de leider is een halsmisdrijf. Een lid van de fractie moet altijd beseffen dat hij niet namens de PVV in de Kamer zit om eigen meningen te verkondigen. Alleen de mening van de leider doet ertoe. De enige taak van Kamerleden is om uit te komen op zesenzeventig stemmen. Verder moeten ze vooral hun mond houden.

Ilja Leonard Pfeijffer

    • Ilja Leonard Pfeijffer