De zus van Jack Nicholson

Jack Nicholson verloor zijn oudste zus twee keer. De eerste keer was toen June Frances Nicholson stierf aan kanker. Ze was pas 44. Het was 1963, Jack was nog een twintiger. Hij stond net op het punt van vertrek naar de opnames voor zijn eerste grote film. „Moet ik wachten, Jack?” vroeg June op haar sterfbed, met gevoel voor dramatiek. „Nee”, zei Jack, die had gezien hoe de ziekte haar zus pijnigde. Jack vertrok, June stierf een paar dagen later.

Door het grote leeftijdsverschil groeiden Jack en June niet met elkaar op. Jack woonde thuis in New Jersey bij zijn moeder Ethel May en zijn vijftien jaar oudere zus Lorraine. Toch hadden broer Jack en zus June een bijzondere band. Ze hadden beiden een bruisend, opvliegend karakter. En ze leken op elkaar: dezelfde gelaatstrekken, dezelfde opgetrokken mondhoek bij het praten.

June was voor Jack de belichaming van de showbizz. Ze was een getalenteerd (tap)danseres geweest die als tienersterretje had opgetreden in heel Amerika. Van een echte doorbraak was het nooit gekomen, en verbitterd nam June in de jaren vijftig genoegen met secretaressebaantjes.

Eind jaren vijftig wist Jack Nicholson het zeker: hij wilde acteur worden. Spanning tussen broer en zus was het gevolg. „We hadden vaak ongelooflijke ruzie”, aldus Jack later. „Ze projecteerde al haar angsten over de showbizz op mij.”

June was al zes jaar dood toen broer Jack met Easy Rider zijn grote doorbraak beleefde – zijn moeder Ethel May stierf kort daarna. Volgende films bestendigden Jacks sterrenstatus. Tijd voor een groot omslagverhaal in weekblad Time, in 1974. En toen verloor Jack Nicholson zijn zus June voor de tweede keer. De Time-journalist belde hem op om na diepgravend onderzoek een bijzonder feit te melden. „Meneer Nicholson, June Nicholson was uw moeder, niet uw zus.” Lamgeslagen belde de 37-jarige Jack zijn nog levende zus Lorraine op. Of het waar was. Ja, zei zus Lorraine, die ineens zijn tante bleek te zijn.

Het familiegeheim was boven tafel. Het danssterretje June Frances Nicholson was achttien toen zij in 1936 zwanger was geraakt van een getrouwd man. Moeder Ethel May ontplofte. Plots stond de gouden toekomst van haar dansende dochter op het spel. Net als de goede naam van de familie. Ethel May had de duivelse oplossing. Zij zou zich als moeder voordoen en de baby grootbrengen. June moest wegwezen en de rol spelen van zus-op-afstand.

Jack Nicholson heeft acteren niet van een vreemde.

Ingmar Vriesema

    • Ingmar Vriesema