De verdwijnende boer

Machine Agricole door de Veenfabriek en Asko/Schönberg. Regie: Paul Koek. Gezien: 24/11 Warmond. T/m 19/12. Inl: www.veenfabriek.nl ***

De stal van boer Piet van Geest ademt de sfeer van een verleden tijd. Hier stonden koeien, hier was bedrijvigheid. Er hangt een vage geur van hooi. Van de betonnen vloer trekt kou op. Regisseur Paul Koek van theatergezelschap de Veenfabriek en het muziekensemble Asko/Schönberg brengen de muziektheatervoorstelling Machine Agricole. Kok Amaro zorgt voor het diner met streekproducten.

De maatschappelijke betrokkenheid van Machine Agricole is groot. Koek en zijn dubbelgezelschap van theater en muziek hebben een hoge inzet. Nieuwe teksten, een oer-Hollandse scène uit een stuk van Herman Heijermans over een vastgevroren trekschuit, uitleg van de kok, acteurs verkleed als varkens en koeien: er zijn geen grenzen aan Koeks inventiviteit. Alles staat in dienst van de verdwijnende boer. Een prangend thema.

Toch werkt de voorstelling als geheel niet. Een tekst dat dieren geen hiërarchie kennen in tegenstelling tot de mensen is onzin; het dierenrijk is een en al hiërarchie. Als je de vlakke teksten vergelijkt met de boerendrama’s van Werner Schwab dan verbleekt er veel bij Machine Agricole. Er is geen strakke dramaturgie, het samenspel tussen muziek en tekst is ver te zoeken. De voorstelling moet het hebben van enkele losse, dynamische scènes, zoals de als een stripverhaal verbeelde eenakter van Heijermans. Of Reinout Bussemaker die als een alien pleit voor virtueel vlees. Wat ontbreekt is een werkelijk conflict.

    • Kester Freriks