Chaos in eurozone drijft rentes verder op

Geruchten en speculaties over de toekomst van de euro eisten vanmorgen opnieuw hun tol op de financiële markten. Zowel de rentes op staatsobligaties van Ierland, Portugal en Spanje als de verzekeringspremies tegen wanbetaling op deze staatsleningen bereikten recordniveaus.

Beleggers schrokken van het nieuw in de Ierse krant The Irish Times dat het Internationaal Monetaire Fonds en de Europese Unie onderzoeken hoe obligatiehouders van Ierse banken gedwongen kunnen worden mee te betalen aan de redding van de instellingen. Mogelijk worden investeerders gevraagd om nieuw kapitaal te fourneren of worden ze gekort op hun obligaties. Het IMF, de Europese Commissie en de Ierse regering zouden voorts dit weekeinde een beslissing nemen over het reddingspakket aan Ierland. Dat wordt op 85 miljard euro geschat.

Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie noemde het gerucht dat ook Portugal gedwongen zou worden een hulppakket te accepteren „absolute onzin”. De Portugese regering ontkende eveneens dat de eurolanden en de Europese Centrale Bank (ECB) druk uitoefenen op het land om noodhulp aan te vragen. Ook de Spaanse regering ontkende pertinent hulp nodig te hebben.

Maar gisteren zei een van topmannen van de Europese Centrale Bank, de Duitser Axel Weber, te verwachten dat het Europese Financiële Stabiliteitsfonds (EFSF), dat nu 750 miljard euro groot is, niet voldoende zou kunnen zijn om als buffer te dienen in het geval van volgende reddingsoperaties. Weber telde tijdens een rondetafel-discussie in Berlijn dat fonds op bij het reddingspakket voor Griekenland (110 miljard euro) en de steunaankopen van de Europese Centrale Bank op de obligatiemarkt, en kwam zo op 925 miljard euro. Hij zei te verwachten dat er 1.070 miljard euro nodig is als ook Portugal en Spanje moeten worden gered – hetgeen hij overigens onwaarschijnlijk achtte.

De Duitse krant Die Welt kwam tegelijk met het nieuws dat de Europese Commissie het EFSF zou willen verdubbelen tot 1.500 miljard. Topman Klaus Regling van het EFSF zei het ondenkbaar te vinden dat de eurozone uiteenvalt. „Geen enkel land zal de euro uit zichzelf opgeven. Voor zwakkere eurolanden betekent dat economische zelfmoord, voor de sterkere landen ook.”

De Europese Commissie liet weten dat er begin volgend jaar nieuwe stresstests voor de banken komen. Bovendien zullen die tests voortaan jaarlijks plaatsvinden. Bij de vorige test slaagden alle Ierse banken, terwijl deze nu op omvallen staan. Na 1 januari krijgt de EU meer bevoegdheden, in de vorm van drie nieuwe overkoepelende toezichthouders op de financiële sector.