Cd’s voor in de schoen en onder de boom; Pop

Bruce Springsteen

The Promise: The Darkness On The Edge Of Town Story

cd pop; cadeaubox

Het is een trend in de platenindustrie: kapitaalkrachtige popliefhebbers worden gelokt met uitgebreide versies van favoriete elpees uit het verleden. Na Exile On Main Street van de Rolling Stones en Station To Station van David Bowie is er de boxversie van Bruce Springsteens Darkness On The Edge Of Town, oorspronkelijk uit 1978 en uitgebreid tot drie cd’s en drie dvd’s waaronder een nieuwe documentaire over de totstandkoming. Darkness… kenmerkte een creatieve periode in Springsteens artiestenbestaan, nadat hij wegens contractuele conflicten met zijn oude manager de studio niet in kon om nieuwe songs op te nemen. Al die outtakes, demo’s en vroege versies met fantastische songs als Gotta Get That Feeling en het door Patti Smith geadopteerde Because The Night zijn verzameld op het dubbelalbum The Promise, dat ook apart verkrijgbaar is. Springsteen schreef zijn songteksten in een ‘magisch notitieboek’. De box is vormgegeven als diezelfde ringband vol muzikale schatten en boeiend filmmateriaal.

Leo Blokhuis

Leo Blokhuis Presenteert The Sound Of The Westcoast 1965-1979

cd pop; cadeaubox

In muziekstad Los Angeles voeren alle wegen van The Byrds naar The Eagles, met uitzicht op het strand waar de Beach Boys wonen. Muziekkenner Leo Blokhuis werkte die fata morgana uit op vier cd’s waarmee hij verbanden legt, originelen van hits opdiept en vooral veel mooie muziek laat horen. Die varieert van open deuren als Good Vibrations tot vergeten meesterwerkjes als Drift Away van John Henry Kurtz, later een hit in de versie van Dobie Gray. Het ‘geluidsboek’ The Sound Of The Westcoast is een unicum omdat boek en cd’s in één verpakking samengaan. De muzikantenmaffia uit Los Angeles heeft de naam dat ze vooral naar binnen gekeerde muziek produceerde; een reputatie die gedeeltelijk klopt. Dat neemt niet weg dat ook de bevlogen psychedelica van Love, de revolutionaire countryrock van de Flying Burrito Brothers en de eigenzinnigheid van Tom Waits er hun ideale voedingbodem vonden.

Orange Juice

Coals To Newcastle

cd pop; cadeaubox

De recente comeback van de na een hersenbloeding opgekrabbelde Edwyn Collins vestigt de aandacht op zijn beginjaren bij de obscuur gebleven, maar altijd fris en origineel klinkende popgroep Orange Juice. Begin jaren tachtig vertegenwoordigden zij ‘The Sound Of Young Scotland’ met muziek die zowel de invloed van The Velvet Underground als de soul van Al Green en disco van Chic omarmde. Grootste openbaring van de box Coals To Newcastle is dat hun heldere en springerige liedjes de volle zes cd’s blijven boeien, van het over zijn eigen enthousiasme struikelende Falling And Laughing tot de contemplatieve ballad Lean Period. Collins was de beste crooner van het new wave-tijdperk; later werd hij bekend met de solohit A Girl Like You. Het talent was er vanaf het begin.

jan vollaard