Cd’s voor in de schoen en onder de boom: Jazz

Tin Men and the Telephone

Moetjenou?!

cd jazz

De origineel vormgegeven elpeehoes met daarin de cd én telefoonkaart belooft al veel goeds. En ook de muziek staat bol van creativiteit. Het hedendaagse jazztrio Tin Men and the Telephone (pianist Tony Roe, bassist Lucas Dols en drummer Bobby Petrov) maakt jazz in andere vormen, gevoed door geluiden uit onze dagelijkse omgeving. Er klinken ringtones, wachttonen van callcentra, geluiden van computers en routeplanners. Voedingsbronnen voor nieuw fris klinkend materiaal, dat juist over het algemeen storende geluiden omzet tot prikkels – scherpe invalshoeken in spannende jazz. Briljant actueel is KPN, een stuk dat de ‘melodie’ van de stem op het wachtbandje helemaal volgt. Maar er is ook muzikale diepgang, geïnspireerd door Messiaen.

Esperanza Spalding

Chamber Music Society

cd jazz

Ze is het kleine jazzfenomeen dat de New Yorkse scene momenteel in zijn greep houdt. Een groot talent dat mooi kan componeren, zingen en bassen. Het lijkt Esperanza Spalding allemaal makkelijk af te gaan: instinctief dwarrelen de handen langs de hals van de bas, terwijl de mond steeds weer andere klanken vindt. Met haar Chamber Music Society, alweer haar derde album als bandleider, combineert ze moderne kamermuziek met jazz en folk. Dat doet ze op innemende wijze, met gevoel voor nuance. Haar stem zweeft lichtjes op poëtische eigen teksten, maar ze zette ook het gedicht Little Fly van William Blake op muziek. Voor de strijkersarrangementen kreeg ze hulp van Gil Goldstein. Verder leunt Spalding, bijgestaan door onder andere drumster Terri Lyne Carrington en pianist Leo Genovese op haar vroegere klassieke training. Dit is een mijmeralbum geworden. In haar tournee met Prince (december) kan ze weer knallen.

Art Blakey & The Jazz Messengers

The Sesjun Radio Shows

cd jazz

De formule van het enige live-jazzprogramma op de radio, Tros Sesjun, is sinds 1973 maar op één punt gewijzigd: het huisorkest The Sesjun Four is opgeheven. Jarenlang kwamen er topmusici spelen in het stamcafé te Laren en werden door het hele land opnames gemaakt. Het publiek zat er bovenop, en kleurde de opnames. Helaas viel in 2004 het doek. In de serie The Sesjun tapes komen dankzij Sesjun-presentator Cees Schrama mooie historische opnames boven. Zoals die van de in 1990 gestorven Art Blakey, een ware krachtpatser op de drums. Zijn band The Jazz Messengers kon beschouwd worden als jazzopleiding; wie dát niveau aan kon was klaar voor het echte werk. Blakey speelde zes keer bij Sesjun, drie concertopnames raakten verloren. Het eerste concert waarvan muziek is terug te luisteren was in 1978 in De Speeldoos te Vught, daarna drumde de, aldus het cd-boekje, wat opvliegende drummer tweemaal in Laren. De geluidskwaliteit is goed, de hardbop vurig.

Amanda Kuyper