Boeken nieuws

Iedere dag op de NRC Boeken-site www.nrcboeken.nl: nieuws uit de wereld van de literatuur en de non-fictie – in samenwerking met www.depapierenman.nl. Plus: geselecteerde recensies, audio-interviews en videobesprekingen.

Wachtenden in de rij bij een signeersessie van Sarah Palin in Phoenix. Foto AP People wait in line to have Sarah Palin sign her book "America by Heart," during a book signing event at a Barnes and Noble store on Tuesday, Nov. 23, 2010, in Phoenix. (AP Photo/Ralph Freso) AP

Turkse boycot schrijversparlement bij komst Naipaul

Schrijver VS Naipaul heeft afgezien van een bezoek aan het European Writers Parliament, nadat Turkse schrijvers hadden gedreigd het evenement te boycotten. Het Parlement, een initiatief van schrijvers Orhan Pamuk en de onlangs overleden José Saramago, komt morgen bijeen in Istanbul. Twee Turkse schrijvers wonden zich op omdat Naipaul in 2001, het jaar dat hij de Nobelprijs won, de hedendaagse islam had vergeleken met kolonialisme. Het relletje begon afgelopen week, toen schrijvers Hilim Yayuz en Cihan Aktaz zich in in Turkse media uitspraken tegen Naipauls komst. Deze liet via zijn agent weten de bijeenkomst ‘niet te willen politiseren’ en zegde af. (MS)

Ongepubliceerde brieven Nabokov in ‘Snob Magazine’

InSnob Magazine, een tijdschrift dat mikt op de rijke Russische elite, verschijnen ongepubliceerde liefdesbrieven van Vladimir Nabokov aan zijn vrouw Vera. ‘Het was een heel gelukkig huwelijk’, aldus Sergej Nikolajevitsj, redacteur van Snob Magazine in Russia Today. ‘Hoewel ze nooit lang uit elkaars buurt waren zijn er ongeveer 300 brieven overgeleverd, vol liefde, tederheid en passie.’ Dat de brieven nog bestaan is te danken aan Vera, die besloot alleen haar eigen brieven te verbranden. Volgend jaar verschijnt de complete verzameling brieven, kaarten en aantekeningen in Letters to Vera bij Knopf. (TJ)

Deel twee van de Bob Dylan kronieken op komst

Bob Dylan is weer aan het schrijven. Chronicles. Volume One (2004) was een merkwaardige verzameling herinneringen aan zowel Dylans ‘early beginnings’ in Greenwich Village als aan de samenwerking met producer Daniel Lanois. Volume 2 is nu onderweg. Daarnaast werkt Dylan aan een gedichtenbundel en aan een boek over zijn eigen liedjes. Literair agent Andrew Wylie verkoopt momenteel alvast de rechten op deze titels – tot verbazing van Simon & Schuster, de Amerikaanse uitgever van de Chronicles, die meende ook het tweede deel te zullen gaan uitgeven, aldus de website crainsnewyork. (TJ)

OP DE SITE

In zijn wekelijkse geschiedenisrubriek ‘Vroeger Vaderland’ bespreekt Atte Jongstra Moraal van de Macht, Hans van den Heuvels ‘historisch portret van de integriteit van de staat.’ Jongstra: ‘Belangenverstrengeling was in de bestuurlijke mores ingebakken en relatiegeschenken waren aan de orde van de dag. Johan van Oldebarnevelt aarzelde niet naast zijn salaris financiële douceurtjes van derden aan te nemen.’

M.m.v. Toef Jaeger, Maartje Somers