boekberichten

Turkse boycot schrijversparlement bij komst Naipaul

Schrijver VS Naipaul heeft afgezien van een bezoek aan het European Writers Parliament, nadat Turkse schrijvers hadden gedreigd het evenement te boycotten. Het Parlement, een initiatief van schrijvers Orhan Pamuk en de onlangs overleden José Saramago, komt morgen bijeen in Istanbul. Twee Turkse schrijvers wonden zich op omdat Naipaul in 2001, het jaar dat hij de Nobelprijs won, de hedendaagse islam had vergeleken met kolonialisme. Het relletje begon afgelopen week, toen schrijvers Hilim Yayuz en Cihan Aktaz zich in Turkse media uitspraken tegen Naipauls komst. Deze liet via zijn agent weten de bijeenkomst ‘niet te willen politiseren’ en zegde af.

Deel twee Bob Dylan kronieken op komst

Bob Dylan is weer aan het schrijven. Chronicles. Volume One (2004) was een verzameling herinneringen aan zowel Dylans ‘early beginnings’ in Greenwich Village als aan de samenwerking met producer Daniel Lanois. De tweede helft van de jaren 60 sloeg hij grotendeels over, maar daarover wellicht meer in Volume 2. Daarnaast werkt hij aan een dichtbundel, aan een boek over zijn liedjes en aan een boek naar aanleiding van het radioprogramma Theme Time Radio Hour. Literair agent Andrew Wylie verkoopt alvast de rechten op deze titels – tot verbazing van Simon & Schuster, de Amerikaanse uitgever van de Chronicles, die meende ook het tweede deel te zullen gaan uitgeven, aldus de website crainsnewyork.

Zanger Tom Waits schrijft dichtbundel

Hard Ground moet de debuutbundel gaan heten die zanger Tom Waits maakt, samen met de fotograaf Michael O’Brien. In woord en beeld wordt het leven van daklozen geschetst. Tot nu toe wilde Waits zijn teksten nooit laten bundelen, omdat hij het stigma dat de professie van ‘dichter’ met zich meedroeg hem niet beviel, zo liet hij ooit in een interview weten. Het zou improvisatie in de kiem smoren. Hard Ground is gemodelleerd naar Let Us Now Praise Famous Men (1941). Hierin werden teksten van de Amerikaanse dichter James Agee gekoppeld aan de foto’s van Walker Evans. Het onderwerp dat in deze bundel centraal stond, waren de gevolgen van de Depressie voor Amerikaanse boeren. Hard Ground zal in maart 2011 verschijnen bij University of Texas Press.

Zie ook: nrcboeken.nl en www.depapierenman.nl