België kampt met grote toestroom asielzoekers

In België hebben zich dit jaar nu al meer asielzoekers gemeld dan in heel 2009. Naar verwachting zullen er in 2010 zo’n 20.000 asielaanvragen zijn in België, dat worstelt met een enorm tekort in de opvangcapaciteit. Dat blijkt uit cijfers van het Belgische Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen. België bereikt daarmee het hoogste aantal asielaanvragen sinds jaren. In totaal zal het in 2010 naar verwachting gaan om zo’n 25.000 personen, omdat België bij de aanvragen kinderen niet meetelt. In Nederland ligt het aantal asielzoekers in 2010 totnogtoe op 11.660 (inclusief minderjarigen).

De dienst die in België de opvang van asielzoekers regelt, Fedasil, probeert het aantal opvangplaatsen uit te breiden. Door de kou deze week is het probleem in de opvang nog dringender geworden. Hoeveel asielzoekers buiten moeten slapen weet Fedasil niet. Zeker is wel, zegt een woordvoerder, dat de dienst sinds november vorig jaar zo’n zesduizend mensen heeft moeten afwijzen omdat er geen plek voor hen was.

Uit cijfers van Eurostat blijkt dat België in de EU in de top drie staat van landen met het grootste aantal asielzoekers per 1 miljoen inwoners, na Zweden en Cyprus. Vooral bij Kosovaren is België populair. Volgens de woordvoerder van de Belgische staatssecretaris voor asiel en migratie, Melchior Wathelet, speelt daarbij een „misverstand” mee: het verhaal gaat dat België asielzoekers voor wie geen opvang beschikbaar is, 500 euro per dag betaalt. Formeel is België daartoe verplicht. „Maar dat geldt alleen voor de mensen die een zaak aanspannen tegen de staat”, zegt de woordvoerder van Wathelet. „En in die gevallen zoekt de staat zo snel mogelijk een oplossing.”

Wat volgens de woordvoerder ook meespeelt is het generaal pardon dat vorig jaar in België werd afgekondigd voor een beperkte groep illegalen. Dat lijkt een aanzuigende werking te hebben. Een ander probleem is dat de regering demissionair is en dat belangrijke beslissingen nu niet worden genomen. „Asiel zal een van de belangrijkste onderwerpen worden voor de nieuwe regering.”