Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Achttien jaar cel voor moordenaar Milly Boele

Sander V. heeft achttien jaar cel en tbs met dwangverpleging gekregen voor de moord op de 12-jarige Milly Boele. De Dordrechtse politie-agent heeft zijn buurmeisje op 10 maart dit jaar omgebracht. Volgens V. gebeurde dat in ‘een opwelling’.

De rechtbank in Dordrecht achtte bewezen dat Sander V., voormalig surveillant bij de Politie Rotterdam-Rijnmond, Milly Boele heeft ontvoerd, aangerand, vermoord en haar heeft begraven in zijn tuin.

Geen verkrachting, wel aanranding
Er werd sperma van V. op het lichaam van Boele gevonden, maar de rechtbank kon niet onomstotelijk bewijzen wanneer en hoe dat op het lichaam van Boele terecht is gekomen. Verkrachting werd dus niet bewezen geacht door de rechters. Wel achtte de rechtbank bewezen dat V. het meisje heeft aangerand.

Verklaring niet onbetrouwbaar
Het OM had vijfentwintig jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist. De verdediging van Sander V. had bepleit dat zijn verklaringen onbetrouwbaar waren, omdat ze af werden genomen toen hij onder invloed van cannabis was. De rechtbank noemde dat niet aannemelijk, omdat ze zeer consistent waren. Bovendien heeft hij de verklaring in de rechtbank herhaald.

De moord was volgens de verdediging van V. ‘in paniek’ gepleegd, en zou zich daarom slechts aan doodslag schuldig hebben gemaakt. De rechtbank vond dat V. genoeg tijd had om zijn daad te overdenken en had tot het besluit kunnen komen de moord niet te plegen.

Volgens een door de rechtbank gelast psychologisch onderzoek lijdt V. aan een ‘ziekelijke stoornis’ en een ‘gebrekkige ontwikkeling van de geestvermogens’. De rechtbank heeft daarom tbs opgelegd, om herhaling in de toekomst tegen te gaan.

De verdwijning van Milly Boele deed destijds veel stof opwaaien. De vader van het meisje deed een emotionele oproep televisie om tips. Pas na zes dagen werd het meisje gevonden in de tuin van haar buurman, Sander V.