Aanklagers Wilders worden niet vervangen

In de rechtszaak tegen Geert Wilders worden de aanklagers niet vervangen. Dit heeft de rechtbank in Den Haag vandaag besloten. De partijen die Wilders hebben aangeklaagd wegens discriminatie hadden in een kort geding vervanging geëist van de officieren van justitie omdat die juist voor vrijspraak van Wilders hadden gepleit. 

Geert Wilders na succesvolle wraking van de Amsterdamse rechtbank in oktober van dit jaar. Foto WFAGeert Wilders na succesvolle wraking van de Amsterdamse rechtbank in oktober van dit jaar. Foto WFA

De rechtszaak tegen Wilders moet opnieuw worden behandeld omdat Wilders met succes de behandelende rechters heeft gewraakt. Zij zouden partijdig zijn geweest. Indieners van de aanklacht tegen Wilders wilden vervolgens ook de officieren vervangen zien omdat zij in tegenspraak met de aanklacht juist vrijspraak bepleitten. De rechtbank in Den Haag oordeelde vandaag echter dat het Openbaar Ministerie “een en ondeelbaar” is en dat het niet aan de rechtbank is om te bepalen welke officieren een bepaalde zaak behandelen. De herhaling van de zaak vanaf februari volgend jaar zal dus in handen zijn van dezelfde officieren.

    • Hans van der Lugt