Z-Korea stuurt extra troepen naar eilanden

Zuid-Korea stuurt extra militairen naar eilanden in omstreden grensgebied met Noord-Korea als reactie op de artillerieaanval van dinsdag op het eiland Yeonpyeong in de Gele Zee. Dat maakte een Zuid-Koreaanse regeringswoordvoerder vandaag bekend.

De Zuid-Koreaanse minster van Defensie, Kim Tae-young, is vandaag opgestapt in verband met de jongste aanval van Noord-Korea. Kim wordt in politieke kring verweten dat het leger te terughoudend op de aanval heeft gereageerd.

Bij de beschietingen over en weer vielen dinsdag op Yeonpyeong vier doden, twee militairen en twee burgers.

De Zuid-Koreaanse regering werkt aan herziening van de regels voor het gebruik van militair geweld die tot dusver „tamelijk passief” waren, aldus een woordvoerder van president Lee Myung-bak.

Op het Koreaanse schiereiland lopen de spanningen op, nu de Verenigde Staten het vliegdekschip USS George Washington naar het gebied hebben gedirigeerd voor gemeenschappelijke oefeningen met Zuid-Korea.

Noord-Korea heeft vandaag met nieuwe aanvallen gedreigd „als de Zuid-Koreaanse oorlogshitsers doorgaan met hun militaire provocaties”. Het stalinistische regime legt de schuld van het incident bij Zuid-Korea dat oefeningen hield vlakbij een zeegrens die Noord-Korea „illegaal” noemt.

De artillerieaanval was een van de ernstigste incidenten sinds het einde van de Koreaanse oorlog (1950-‘53).

De Chinese premier Wen Jiabao heeft alle partijen tot „uiterste terughoudend” opgeroepen. Wen, op bezoek in Rusland, noemde daarbij Noord-Korea niet expliciet.

China verlangt snelle hervatting van het zeslanden overleg over de nucleaire ontwapening van het Koreaanse schiereiland, een standpunt dat gedeeld wordt door Noord-Korea.

De Verenigde Staten, Zuid-Korea en Japan eisen eerst excuses van Pyongyang voor het torpederen van het Zuid-Koreaanse marineschip, de Cheonan, waarbij 46 marinemensen omkwamen.

Zuid-Koreaanse media meldden vandaag dat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il, als opperbevelhebber van het leger, persoonlijk opdracht had gegeven voor de militaire actie tegen het zuiden. Volgens het dagblad Chosun Ilbo bezochten Kim en zijn zoon (en beoogd opvolger) Kim Jong-un kort voor de aanval de basis vanwaar granaten op Yeonpyeong werden afgevuurd. (BBC, Reuters, AP)