Witte Huis vreest voor WikiLeaks

Het Witte Huis is gisteren begonnen met het waarschuwen van buitenlandse regeringen en Congresleden dat WikiLeaks een dezer dagen mogelijk zeer gevoelige vertrouwelijke documenten gaat publiceren. Ook het Pentagon lichtte het Congres in over de kwestie. Het spreekt van „een enorme reeks van zeer gevoelige buitenlandse beleidskwesties” die de klokkenluiderwebsite naar verwachting een van de komende dagen naar buiten brengt.

Volgens de regering kan de publicatie de banden tussen de Verenigde Staten en bevriende staten over de hele wereld onder druk zetten.

Volgens een anonieme bron bij WikiLeaks gaat het om beschuldigingen van corruptie aan het adres van buitenlandse regeringen en leiders door Amerikaanse diplomatieke diensten. Ook bestaat de zorg dat bijvoorbeeld duidelijk wordt op welke manier de VS druk hebben uitgeoefend op andere staten om terreurverdachten uit de gevangenis Guantánamo Bay op te nemen.

Eerder werkte Wikileaks samen met The New York Times, The Guardian, Le Monde en Der Spiegel. Zij publiceerden gelijktijdig verhalen gebaseerd op honderdduizenden militaire rapporten uit Afghanistan en Irak die WikiLeaks naar buiten bracht. De site weigert bronnen te noemen. Een militair die op internet pochte dat hij een bron was, zit inmiddels vast.

WikiLeaks-oprichter Julian Assange (39) ontkende na publicatie dat hij de veiligheid van militairen in gevaar had gebracht. Hij twitterde onlangs: „De komende maanden zal een nieuwe wereld getoond worden, en de wereldgeschiedenis opnieuw worden gedefinieerd.”

Tegen de Australiër van geboorte, loopt een Zweeds arrestatiebevel dat gisteren door de rechter werd bekrachtigd. De verdenking luidt verkrachting en seksuele intimidatie van verschillende vrouwen tijdens een bezoek aan Zweden in augustus. Assange, die zich schuilhoudt, stelt dat de intimiteiten plaatsvonden op basis van vrijwilligheid. (AP, Reuters)