Wilders straft weer een fractielid

PVV-leider Geert Wilders heeft het Kamerlid Jhim van Bemmel zes weken op non actief gezet. De PVV’er mag wel stemmen in de Tweede Kamer, maar tot het kerstreces niet het woord voeren. Gisteren ontnam PVV-leider Wilders hem al een deel van zijn portefeuille. Vandaag liet Wilders weten deze volgende stap te zetten.

Van Bemmel blijkt in 2006 te zijn veroordeeld tot een boete van 500 euro voor valsheid in geschrifte. Hij had enkele keren een vrachtbrief vervalst. Om welke vracht het ging, is onbekend.

De PVV’er heeft dit gemeld aan RTL Nieuws. De redactie van dat televisieprogramma vroeg alle Tweede Kamerleden hun veroordelingen wegens een strafbaar feit of volgens het tuchtrecht op te biechten in een brief.

De veroordeling voor fraude had Van Bemmel niet gemeld aan Wilders. Die was daarover bijzonder ontstemd, zo zei hij tegenover RTL Nieuws.

Maar liefst 149 van de 150 Kamerleden voldeden aan het verzoek van RTL. Alleen Hero Brinkman (PVV) had principiële bezwaren. Eric Lucassen, die eerder in het nieuws kwam vanwege een veroordeling wegens seks met een ondergeschikte, meldde ook ooit te zijn beboet vanwege ongeoorloofde absentie als militair. Vijf andere Kamerleden biechtten op te zijn veroordeeld voor rijden onder invloed of te hard rijden.

GroenLinks vatte de oproep bijzonder serieus op. Het kersverse Kamerlid Rik Grashoff, die tijdelijk de zwangere Mariko Peters vervangt, meldde een boete te hebben gekregen voor het reizen zonder treinkaartje.

In verschillende Kamerfracties is discussie gevoerd of het wel verstandig was antwoord te geven. Het gaat immers om „omgekeerde bewijslast”, zoals diverse SP’ers hun collega’s voorhielden. „Je hoeft toch niet zelf het bewijs voor je eigen schuld te leveren?” Ook Kamerlid Arie Slob (ChristenUnie) wilde aanvankelijk niet voldoen aan het verzoek. „Met gepaste tegenzin” heeft hij toch geantwoord. Hij deed dat na de door RTL gestelde deadline, en alleen via Twitter: „Iedereen mag weten dat ik geen strafblad heb. Hoop het zo te houden. ;-)”

Voorlichters van verschillende Kamerfracties zeggen te hebben meegwerkt aan het RTL-onderzoek vanwege de commotie van de laatste weken over de veroordelingen van PVV-Kamerleden. Het was een goede gelegenheid waren, zeggen zij, om schoon schip te maken. Bovendien straalde het gedoe met de PVV’ers af op de de hele beroepsgroep, zo lichten zij toe. „Daarom”, aldus een D66-woordvoerder,. „raakte het aan een maatschappelijk belang om deze transparantie te bieden.”  Maar als er een verzoek komt om overspel op te biechten, zo leert een rondgang langs fracties, zal daaraan niet direct worden voldaan.

Tijdens het Kamerdebat gisterenavond, over de justitiebegroting, leidde het RTL-onderzoek tot hilariteit. Madeleine van Toorenburg (CDA) verklapte dat ze zich in haar jeugd schuldig maakte aan „belletje trekken” en „klieren op straat”. Het Kamerlid vroeg zich af of ze dat ook aan RTL had moeten melden.

Niet iedereen deed even lichtvaardig over de kwestie. De fractievoorlichter van de VVD hecht eraan dat journalisten een onderscheid maken tussen de rijontzegging van Ton Elias (VVD) van 29 jaar geleden en die van Paul Ulenbelt (SP) van 34 jaar geleden. Die van Elias was voorwaardelijk, die van Ulenbelt onvoorwaardelijk. Ofwel: „Ulenbelt moest zijn rijbewijs inleveren, Elias niet.”