Werkloosheid Duitsland laagst sinds 1992

Economische misère? Nee, niet in Duitsland. De werkloosheid daalde er vorige maand tot onder de politiek gevoelige grens van 3 miljoen, het laagste niveau in achttien jaar. “Zelfs het aantal langdurig werklozen neemt af, dat is nog nooit eerder voorgekomen”, zegt minister van Economische Zaken Rainer Brüderle vandaag.

Economie- redacteur Melle Garschagen van NRC Handelsblad: “Wat Duitsland kenmerkt is een zeer open export-economie. De groei is dus sterk afhankelijk van wat er in andere landen gebeurt. Je ziet nu dat in China inflatie inzet, dat gaan de Duitsers ook merken. Daarom verwacht de regering over 2011 al een krimp in de groei ten opzichte van 2010: van 3,4 naar 1,8 procent. Het huidige proces wordt gestuwd door de export, die brengt namelijk werkgelegenheid en dus durven mensen weer geld uit te geven.”

Het zijn vooral de Duitsers zelf die hun economie stimuleren
De binnenlandse vraag is zelfs dusdanig dat het voor meer dan de helft bijdraagt aan de totale groei. Volgens Brüderle loopt dit volgend jaar op tot liefst 90 procent. “De export heeft het herstel in gang gezet en nu versterkt de binnenlandse vraag de groei”, aldus de minister.

Eerder deze week bleek dat het vertrouwen onder Duitse ondernemers in oktober flink was gestegen. De onrust over overheidsfinanciën in Europa lijkt geen greep te hebben op Duitsers. “Ze zijn in de stemming om te groeien”, noemt Brüderle dat vandaag tijdens een toespraak voor het parlement.

De huidige ontwikkeling van het ondernemingsklimaat in Duitsland. - Infographic: Ifo Institute.De huidige ontwikkeling van het ondernemingsklimaat in Duitsland. - Infographic: Ifo Institute.

    • Jules Seegers