Weg met de winter

Als we de weersvoorspellingen moeten geloven, gaat deze week de eerste sneeuw van het seizoen vallen. Vorig jaar heb ik weken kou geleden toen ik als verslaggever voornamelijk buiten aan het werk was en van een herhaling van dit scenario word ik niet vrolijk.

Ik houd echt heel veel van Nederland en sneeuw is ook best leuk voor even. Maar omdat mijn winterspirit (overdosis sneeuw), mijn fiets (doorgeroest) en drie paar schoenen (aangekoekt strooizout) onherstelbaar verwoest zijn, heb ik besloten om een deel van deze winter door te brengen in warmere regionen.

Het Verre Oosten om precies te zijn. Graag maak ik al in Nederland kennis met de lokale eetgewoontes en met het oog op de komende sneeuwstorm vond ik het legitiem om mezelf bij wijze van voorpret alvast onder te dompelen in de Aziatische keuken. Ik bracht een bezoekje aan de toko, hamsterde een kleine voorraad aan kruiden, jasmijnthee en sesamkoekjes bij elkaar en liet me verbluffen door de vele soorten noodlesoep.

Met mijn nieuwe arsenaal aan specerijen brouwde ik een curry met spinazie en geitenkaas. Eten, ogen dicht en in gedachten even helemaal weg. Tijdens het koken kreeg ik trouwens al een passend voorproefje op mijn aankomende reis. Tussen de bladeren van de verse ‘in ijswater gewassen’ spinazie, kwam plotseling een oorwurm tevoorschijn. Ik kan er maar beter vast aan wennen.

Voor twee personen:

300 gram spinazie

grote tomaat

ui

teentje knoflook

5 gram geraspte gember

1 tl gemalen komijn

1 tl garam masala

1 tl kerrie

100 gram geitenkaas

paar blaadjes koriander

scheutje olie

peper en zout

Was en snijd de spinazie. Ook als de verpakking beweert dat de bladeren al gewassen zijn, je wilt geen insecten in je curry. Doe de spinazie in een pan en stoom met een heel klein beetje water in ongeveer drie minuten met gesloten deksel op laag vuur. Giet af, laat afkoelen en pureer de spinazie met een blender of keukenmachine tot een gladde pasta ontstaat.

Kneus de knoflook en snijd in stukjes, snipper de ui. Verhit de olie in een pan met dikke bodem en fruit de ui op laag vuur tot deze een goudbruine kleur heeft. Voeg de gember en de knoflook toe en bak een minuutje mee. Doe vervolgens de komijn, kerrie en de garam masala erbij. Snijd de tomaat in stukjes en bak ook deze eventjes mee. Zet het vuur laag en roer de spinazie door de curry. Blijf roeren en laat de curry nog ongeveer vijf minuten pruttelen. Voeg naar smaak peper en zout toe.

Brokkel de geitenkaas en schep door de curry. Garneer met blaadjes koriander en serveer met naanbrood of rijst.

Stéphanie Versteeg

Maandag: Klary Koopmans, dinsdag: Menno Steketee, woensdag: Roos Ouwehand, donderdag: Stéphanie Versteeg, vrijdag: Joël Broekaert of Elsje Jorritsma.

    • Stéphanie Versteeg