Vrees VS: WikiLeaks schaadt relaties

Het Witte Huis heeft buitenlandse regeringen en het Congres gewaarschuwd dat WikiLeaks mogelijk gevoelige geheime documenten gaat publiceren die de relaties met bevriende naties kunnen schaden. „Deze onthullingen zijn schadelijk voor de Verenigde Staten en haar belangen”, zei Philip Crowley, woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gisteren. „Ze zullen wereldwijd spanningen creëren in de relaties tussen onze diplomaten en onze vrienden.”

Klokkenluiderswebsite WikiLeaks maakte maandag bekend dat de vertrouwelijke documenten die het binnenkort vrijgeeft, zeven keer zo talrijk zijn als het recent onthulde Irak-dossier (400.000 documenten). Het zou gaan om onder meer correspondentie tussen Buitenlandse Zaken en haar diplomatieke diensten, en over relaties met zowel Europese landen als naties in Azië, volgens een anonieme regeringsfunctionaris.

Woordvoerder Crowley zei gisteren dat de onthulling van afkeurende uitlatingen over bevriende leiders beschamend zou zijn.

De Amerikaanse regering vreest dat ook informatie vrijkomt over de wijze waarop de VS druk hebben uitgeoefend op andere landen om terreurverdachten uit de gevangenis Guantánamo Bay op te nemen.

Volgens WikiLeaks bevatten de documenten onder meer beschuldigingen van corruptie jegens buitenlandse regeringen en staatshoofden door Amerikaanse diplomatieke diensten.

Een rechtbank in Zweden heeft gisteren het beroep verworpen van WikiLeaks-topman Julian Assange tegen een internationaal arrestatiebevel tegen hem. Dat bevel werd vorige week uitgevaardigd door een rechter in Stockholm. In Zweden loopt een onderzoek tegen de 39-jarige Australiër Assange wegens vermeende verkrachting en mishandeling van twee vrouwen. Assange spreekt die beschuldigingen tegen en zegt dat het onderzoek tegen hem politiek gemotiveerd is. (AP, Reuters)