Vorst

De winter gaat nu toch echt beginnen. Afgelopen nacht bleef de temperatuur op veel plaatsen nog boven nul. Voorlopig zullen de nachten niet meer zonder vorst verlopen. Overdag komt de temperatuur vanaf het weekeinde nog maar met moeite boven het vriespunt.

Vandaag vielen lokaal al een paar winterse buien, met hagel en natte sneeuw. De kans hierop blijft vanavond en vannacht het grootst in de kustregio’s. Het gaat vrijwel overal 1 tot 4 graden vriezen. Soms klaart het op waarna ook snel weer mist ontstaat. Morgen blijft het koud: net boven nul langs de oostgrens en maximaal 4 graden langs de westkust. Verder zijn er wolkenvelden maar ook flinke zonnige perioden. Er is nauwelijks wind en in een smalle kuststrook kan een enkele winterse bui vallen.

In het weekeinde is het rustig winterweer met veelal lichte nachtvorst. Overdag krabbelt de temperatuur met moeite omhoog en blijft die op veel plaatsen rond het vriespunt steken. Plaatselijk dus al de eerste ijsdag. Er zijn zonnige perioden en het blijft vrijwel overal droog.

De oostenwind die in het weekeinde opsteekt trekt volgende week verder aan. Hierdoor blijft het ook overdag op veel plaatsen licht vriezen. De kans op sneeuw neemt begin volgende week toe.