Verjaringstermijn zedenmisdrijven opgeschort

Mensen die zich hebben vergrepen aan kinderen, moeten hun hele leven blijven vrezen dat ze daarvoor kunnen worden gestraft. Zedenmisdrijven tegen kinderen kunnen niet meer verjaren.

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) heeft dat donderdag gezegd in de Tweede Kamer bij de behandeling van zijn begroting, meldt ANP. De Kamer had de minister gevraagd om de verjaring van zwaardere misdrijven af te schaffen. In het regeerakkoord van CDA en VVD staat al dat verjaringstermijnen voor ernstige gewelds- en zedendelicten worden verlengd.

Opstelten wil de kans dat plegers van zwaardere misdrijven (celstraf zes jaar of meer) worden gepakt met 25 procent verhogen. Het aantal criminele organisaties dat voor de rechter verschijnt moet verdubbeld worden. Ook wil hij dat meer geld wordt afgepakt van misdadigers.

    • Jules Seegers