Uitgelicht

Films

Boot Camp (Christian Duguay, 2008, VS/Canada). Povere thriller over meedogenloos heropvoedingskamp voor onhandelbare tieners op tropisch eiland. Veronica, 20.30-22.30u.

Alfie (Charles Shyer, 2004, VS). Remake van succesvolle, Engelse relatiekomedie (Lewis Gilbert, 1966) – die van Michael Caine een ster maakte – ruilde Londen in voor Manhattan. Een lachende Jude Law kan Caine niet doen vergeten. De thematiek van de droeve, eenzame gevolgen van seks zonder verplichtingen komt vier decennia later ook niet meer aan. RTL8, 20.30-22.35u.

A History of Violence (David Cronenberg, 2005, VS). Restauranthouder Viggo Mortensen leidt een gezapig leventje in een Amerikaanse voorstad. Maar dan doet zich een bloederig incident voor. Stripverfilming stelt vragen over (de erotische werking van) geweld, identiteit, de (achterkant van de) Amerikaanse droom en heldendom. RTL7, 22.10-24.00u.

Live and Let Die (Guy Hamilton, 1973, Engeland). Roger Moore krijgt als James Bond onder meer van doen met voodoo-rituelen. Ook met Jane Seymour en een titelsong van Paul McCartney. Veronica, 22.30-1.05u

Actualiteiten

EénVandaag. Reportage over radicale islamitische jongeren in Antwerpen en verslag over prins Bernhard die omstreeks 1950 betrokken zou zijn bij wapenhandel in Indonesië. Ned.1, 18.15-18.40u.

Nieuwsuur. Reportage uit Brazilië over het selectieproces van de landen die het WK voetbal mogen organiseren en een onderzoek naar de praktische betekenis van premier Ruttes uitspraak dat je een inbreker best een tik mag uitdelen. Ned.2, 22.00-23.00u.

Maybritt Illner: Geht unser Geld jetzt kaputt? Discussie over het thema: Deutschland, Zahlmeister Europas. Met Guido Westerwelle, voorzitter van de FDP, Hans Eichel, minister van financiën toen de euro werd ingevoerd, de sociaal democratische politicus Oskar Lafontaine en werkgeversvoorzitter Hans-Olaf Henkel. ZDF, 22.15-23.15u.

Pauw & Witteman. Emile Roemer, fractievoorzitter van de SP, geeft zijn reactie op de toekomstagenda voor progressieve politiek van Femke Halsema. Ned.1, 23.00-23.55u.

Informatief

Kruispunt. Portret van doorgewinterde CDA’ers ter gelegenheid van het dertigjarig bestaan van de partij. Met Theo Engelen, afkomstig uit een KVP-gezin, de Turks-Rotterdamse moslim Ibrahim Emili, kritisch lid Jet Weigand-Timmer uit Ermelo en de voorzitter van CDJA Brabant Quinten Weeterings. De geportretteerden hebben één ding met elkaar gemeen; ze willen bewust deel uit blijven maken van de CDA-familie, hoe verschillend ze ook zijn.Ned.2, 18.25-18.55u.

Pavlov: Waarom ben ik zo gedreven? Serie waarin een bekende Nederlanders op zoek gaan naar het hoe en waarom van hun talent, karaktertrek, eigenschap of eigenaardigheid. Stacey Rookhuizen heeft op haar 24ste al een hele carrière heeft gemaakt. Is ze intuïtief? Wat zijn haar drijfveren? Is ze een risicozoeker? Ligt het geheim van haar succes in de opvoeding door hippie-ouders? Rookhuizen ondergaat een aantal zware lichamelijke inspanningen om haar bijzondere overwinning in de survivalwedstrijd 71 graden noord te verklaren. Ned.3, 20.55-21.50u.

Andere tijden: Explosieve idealen van RaRa. Slot van een tweeluik. Afl.: De opsporing. Het onderzoek naar de RaRa-aanslagen verliep moeizaam, maar uiteindelijk werden er toch arrestaties verricht. Na vier branden in Makro-vestigingen, opgeëist door de actiegroep RaRa, wordt in 1987 een Landelijk Coördinatie Team opgericht, gevestigd op een geheime lokatie in Amsterdam. Oud-rechercheur Thieu van Schovend vertelt dat de RaRa-activisten veel slimmer en beter voorbereid waren dan de gemiddelde crimineel. De opsporing werd ook nog eens bemoeilijkt doordat de samenwerking tussen politie en BVD aanvankelijk stroef verliep. Ned.2, 21.30-22.00u.

VPRO’s Import: Last train home. Documentaire over Chinese migranten die vanuit een economische zone per trein terugreizen naar hun geboortedorp in de provincie om samen met hun ouders, die daar de kleinkinderen opvoeden, het nieuwjaarsfeest te vieren. Een moeizame reis door de vakantiedrukte en een sneeuwstorm. Ned.2, 23.00-0.00u.

Cultuur

The Culture Show. Over een expositie van Bridget Riley in The National Gallery en een verslag over Gateshead Granny Cloud, een project waarbij oma’s online kinderen in India helpen met hun opvoeding. Ook aandacht voor Old Vic’s Twenty-Four Hour Plays Celebrity Gala, waarbij 40 gevestigde auteurs, regisseurs en schrijvers binnen 24 uur zes korte toneelstukken schrijven, repeteren en opvoeren. En regisseur Gareth Edwards vertelt over zijn low-budget film Monsters. BBC 2, 20.00-21.00u.