Suriname viert zelfstandigheid met donaties

De Onafhankelijkheidsdag in Suriname wordt vandaag groots gevierd. Geld is er alleen niet. De regering-Bouterse vraagt bevolking en bedrijven om donaties.

De nieuwe Surinaamse regering van president Desi Bouterse pakt vandaag uit bij de viering van Srefidensi Dey, Onafhankelijkheidsdag. Een militair defilé, een vliegtuigshow uit Brazilië, parachutisten uit Nederland en acrobaten uit China – alles om te vieren dat oud-premier Joop den Uyl samen met oud-premier Henck Arron op 25 november 1975 bekrachtigden dat Suriname voortaan onafhankelijk van Nederland was.

Het enige probleem is geld. Van de vijf miljoen Surinaamse dollar (ruim anderhalf miljoen euro) die het grote feest kost, kan de regering zelf nog niet de helft betalen. In Surinaamse kranten roept de regering de bevolking en het bedrijfsleven op geld te doneren zodat alle festiviteiten, die tot begin december duren, zijn gedekt. Onderaan de advertentie staat het rekeningnummer van de Centrale Bank vermeld.

„Als ik geld had, zou ik dat storten”, zegt een klant van de Chinese supermarkt Chee in Paramaribo, „maar ik kan zelf niet eens mijn stroomrekening betalen.” De oproep van de regering is het gesprek van de dag bij Chee. „Geen verkeerde gedachte om ons mee te laten betalen voor ons eigen feest, we willen immers feesten”, zegt een andere klant. „Alleen vraag ik me af: waarom moet het zo groot als er geen geld is?”

Suriname kampt met een begrotingstekort van ruim 160 miljoen euro. De overheid spaart zichzelf niet bij de bezuinigingen, is het signaal dat de regering afgeeft. Er wordt flink gekort op het aantal ambtenaren en verscheidene politici moesten hun luxueuze dienstauto’s inleveren.

Tegelijkertijd kreeg minister van Openbare Werken Ramon Abrahams, oud-militair, partijgenoot en goede vriend van Bouterse, toestemming om zijn werkkamer te laten verbouwen voor 150.000 euro. Er was geen openbare aanbesteding. Uiteindelijk deed een aangetrouwd familielid van de minister de verbouwing.

Hoewel de begrotingsbehandelingen nog niet echt op gang zijn gekomen, heeft het parlement ook kritische vragen gesteld over het salaris van de nieuwe president van de Centrale Bank, Gillmore Hoefdraad. Met een maandsalaris van ruim 20.000 euro zou hij zelfs meer verdienen dan Ben Bernanke, zijn collega van de FED in de Verenigde Staten.

„Je vraagt je toch af of het niet een beetje scheef is”, zegt Jim Chee (42) de eigenaar van de supermarkt. „Aan de ene kant is er geen geld, en tegelijkertijd wordt er met geld gesmeten.” Chee zegt wel wat vuurwerk te willen doneren voor de srefidensi-viering. „Zonder vuurwerk geen feest, en zo weet ik dat mijn donatie ook goed terechtkomt. Met geld weet je dat nooit. En van vuurwerk kan iedereen genieten.”

Of het lukt alle geplande activiteiten te betalen, is afwachten. In de discussie over de kosten heeft de regering aangegeven dat het feest vooral draait om de thema’s ‘sport en cultuur’. Een geplande fakkelloop ging niet door wegens gebrek aan belangstelling. Wel was er deze week een groot straatfeest op het Onafhankelijkheidsplein en vormden honderden schoolkinderen een ‘levende’ Surinaamse vlag.

De traditionele onafhankelijkheidsreceptie bij de Surinaamse ambassade in Den Haag is dit jaar geschrapt. Ook daar zou geen geld voor zijn, al zei vice-president Robert Ameerali tegen het Surinaamse Starnieuws „de details” rond de afgelasting niet te kennen. Volgens Ameerali is onafhankelijkheidsdag typisch een feest dat vooral in Suriname gevierd moet worden. „Laten we het feest netjes hier houden”, zei hij.

Bijzonder was wel de eerste officiële ontmoeting deze week tussen de Nederlandse ambassadeur Aart Jacobi en president Desi Bouterse. Jacobi was niet uitgenodigd voor de inauguratie van Bouterse in augustus, die in Nederland is veroordeeld tot elf jaar cel wegens drugshandel, al was hij toch gekomen. Nu werd de Nederlandse ambassadeur ontvangen in het presidentiële paleis, nadat hij om een gesprek had verzocht.

Jacobi feliciteerde Bouterse met de 35ste verjaardag van de republiek en sprak zijn medeleven uit over het recente ongeluk waarbij zeven mijnwerkers de dood vonden. De ambassadeur omschreef de besloten ontmoeting na afloop als „zakelijk en functioneel”. Hij sprak van een „vriendelijke sfeer” maar deed verder geen mededelingen over de inhoud van het gesprek.

De 35ste onafhankelijkheidsviering valt samen met de financiële zelfstandigheid. In 1975 kreeg Suriname 3,5 miljard gulden (1,6 miljard euro) van Nederland toegezegd. Dat geld is nu bijna op, en daarmee is de ontwikkelingsrelatie met Suriname afgebouwd.

    • Nina Jurna