Straf Suarez behoort niet tot zwaarste

De beet in het sleutelbeen van PSV’er Otman Bakkal is Ajacied Luis Suarez duur komen te staan. Nadat zijn club Ajax hem vooruitlopend op het oordeel van de voetbalbond een schorsing van twee wedstrijden oplegde, deed de aanklager betaald voetbal er nog eens vijf wedstrijden bij. Ajax accepteerde de straf en is zijn spits nu voor zowel de Nederlandse competitie als het bekertoernooi twee maanden kwijt. De overtreding is niet de zwaarst bestrafte in het betaald voetbal. Die eer gaat naar de wandaad van Henk van Ramselaar. De speler van SC Amersfoort kreeg op 2 november 1975 een rode kaart, tweemaal geel, wegens aanmerkingen op de leiding. Toen de Amersfoorter de rode kaart zag trapte hij scheidsrechter George Oetelmans in de onderbuik. Oetelmans moest per brancard van het veld worden gedragen. Ramselaar werd 2,5 jaar geschorst. Opmerkelijk is ook de schorsing van 14 wedstrijden voor Robin van der Laan van FC Wageningen in 1990. Op 18 augustus kreeg hij rood na een elleboogstoot in het gezicht van een tegenstander, die daarbij een gebroken jukbeen opliep. Omdat de tuchtcommissie destijds niet wekelijks bijeen kwam, mocht Van der Laan blijven voetballen. Een week later brak Van der Laan bij een sliding de enkel van een tegenstander op twee plaatsen. Reden voor de tuchtcommissie om de aanvaller 14 duels (tweemaal zeven) het voetballen te ontzeggen.