Sport kort

Tomas Berdych wint eerste wedstrijd bij de World Tour Finals

LONDEN. De Tsjechische tennisser Tomas Berdych heeft tijdens de ATP World Tour Finals zijn eerste zege geboekt. Berdych, nummer zes van de plaatsingslijst, was in twee sets te sterk voor de Amerikaan Andy Roddick: 7-5 6-3. Beide spelers deden weinig voor elkaar onder in de O2 Arena in Londen. Berdych ging beter om met de kansen die hij kreeg op de service van Roddick. De Amerikaan deed na de partij tegen Berdych zijn beklag over de fel verlichte reclameborden langs de baan. „De neonverlichting zorgde ervoor dat je de positie van de bal niet altijd even goed kon inschatten”, aldus Roddick. „En toen Tomas erover begon, konden de lampen ineens wel uit.” Berdych houdt met zijn zege zicht op een plek in de volgende ronde van het officieuze WK voor tennissers. (ANP)

Mager optreden van judoka’s in Abu Dhabi

ABU DHABI. De Nederlandse judoka’s hebben op de slotdag van de Grand Prix in Abu Dhabi teleurstellend gepresteerd. Van de Nederlanders die gisteren in actie kwamen, lukte het alleen Marhinde Verkerk één partij te winnen. Verkerk versloeg in de klasse tot 78 kilogram de Russische Moskaljoek om vervolgens in de herhaling van de WK-finale van 2009 te verliezen van Prihtsjepa uit Oekraïne. (ANP)

Willem II verliest van De Graafschap

TILBURG. Willem II heeft gisteravond thuis met 1-0 verloren van De Graafschap. Het duel was het restant van de eerder gestaakte wedstrijd op 12 november, toen het voetbalveld in Tilburg door de overvloedige regenval onbespeelbaar was geworden. Het restant duurde 33 minuten. Sjoerd Overgoor zorgde voor de tweede achtereenvolgende overwinning voor de Doetinchemmers, die op de twaalfde plaats bleven. Willem II staat laatste. (ANP)

Cricketers in Brisbane begonnen aan ‘Ashes’

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. In Brisbane is afgelopen nacht de strijd om The Ashes begonnen, de klassieke reeks cricketwedstrijden tussen Engeland en Australië. De trofee, waar al sinds 1882 om wordt gestreden, is sinds vorig jaar weer in handen van Engeland, dat de reeks van vijf testmatches in eigen land won. De laatste keer dat beide landen in Australië om The Ashes speelden, in 2007, won het thuisland met 5-0. Engeland won de trofee voor het laatst in 1987 op Australische bodem. Dit jaar houden de Australiërs, die het cricket jarenlang domineerden, hun hart vast. De prestaties vallen tegen sinds een aantal sterren is gestopt.

Oud-judoka Huizinga bondscoach junioren

UTRECHT. De Judo Bond Nederland heeft voormalig judoka Mark Huizinga aangesteld als bondscoach van de vrouwen junioren. Dat heeft de bond gisteren bekendgemaakt. De olympisch kampioen van 2000 treedt op 1 december in dienst en is de opvolger van Willem de Korte. Technisch directeur Cor van der Geest kijkt uit naar de samenwerking met Huizinga. „Hij bezit de judokennis en het technisch vermogen om bij te dragen aan de ontwikkeling van de junioren.” Huizinga: „Ik ben voor mezelf altijd sterk bezig geweest met techniek, tactiek en het inrichten van de optimale omstandigheden om te kunnen presteren. Die kennis en ervaring wil ik nu gebruiken om jonge judoka’s in Nederland beter te maken.” (ANP)