Sneller een auto die zelf 112 belt

Nederland gaat zich in Europees verband opnieuw hard maken voor een snelle invoering van de eCall in auto’s, een apparaatje dat bij een ongeluk direct de 112-centrale belt en alle gegevens over de auto doorgeeft. Dat meldt persbureau ANP op basis van de ANWB en het ministerie van Infrastructuur en Milieu. In 2007 tekende toenmalig minister Ter Horst al een overeenkomst over eCall. De planning is nu dat pas na 2015 alle nieuwe auto’s een eCall krijgen. Nederland wil dat dit twee jaar eerder gebeurt. Zodra de airbag van een auto met een eCall uitklapt, wordt een bericht verstuurd naar de alarmcentrale met alle relevante informatie zoals de locatie van het voertuig, de rijrichting en het merk. Op termijn zou het 2.500 Europese verkeersdoden per jaar kunnen schelen. Volgens de Europese Commissie staat het apparaatje normaal niet aan. Privacyorganisaties waarschuwen dat het systeem in theorie ook als monitor kan werken. (NRC)