Salarissen EU mogen omhoog

De timing was nogal ongelukkig. Gisteren oordeelde het Europese Hof in Luxemburg dat de salarissen van Europese ambtenaren omhoog mogen – en op dezelfde dag presenteerde de Ierse regering 15 miljard euro aan bezuinigingen op de overheidsuitgaven. De Portugezen legden massaal het werk neer uit protest tegen de bezuinigingen in hun land. Ook Britse studenten gingen de straat op.

Het is pijnlijk voor Europese ambtenaren om uit te leggen dat ze een loonsverhoging krijgen, terwijl ambtenaren in een aantal lidstaten gekort worden. Maar Europese ambtenarensalarissen worden berekend op basis van ambtenarensalarissen in tien EU-landen. Als die stijgen, gaan ze het jaar erna omhoog. Ook dalingen worden met vertraging doorberekend. Deze indexering is vastgelegd in een contract met de lidstaten. Volgens dit contract hadden de Europeanen vanaf juli 2009 3,7 procent extra moeten krijgen. Maar dat kregen ze niet. Nationale salarissen stegen het jaar ervoor, maar intussen was de crisis uitgebroken. De regeringen wilden daarom niet verder gaan dan 1,85 procent opslag.

De Europese Commissie stapte naar het Hof wegens contractbreuk, en kreeg gisteren gelijk. Maar veel ambtenaren hebben gemengde gevoelens. Het signaal dat hiervan uitgaat bevestigt het beeld dat Europese ambtenaren zakkenvullers zijn zonder oog voor de dagelijkse werkelijkheid. Erger, het bemoeilijkt de onderhandelingen over de begroting voor 2011, die vorige week door Groot-Brittannië en Nederland werd geblokkeerd.

Het begrotingsconflict gaat niet om geld, maar om meer macht voor het Europees Parlement. Dat ontgaat veel Britse en Nederlandse burgers: ministers blijven thuis vertellen dat „eurocraten moeten bezuinigen als landen bezuinigen”. In Brussel fluistert men dat de Britse premier Cameron net een compromis heeft gesloten met zijn Franse en Duitse collega’s over machtsdeling bij toekomstige begrotingen. En net nu hij dit thuis moet verkopen, en bemiddelaars morgen proberen ook Nederland over te halen – kent het Hof Europees ambtenaren met terugwerkende kracht een salarisverhoging toe.

Het één heeft niets met het ander te maken. Maar de perceptie is anders – en die wordt politieke realiteit. „Ik zie één lichtpuntje”, zegt een ambtenaar. „Volgend jaar gaan onze salarissen omlaag. Nooit gedacht dat ik daar nog eens vrolijk van zou worden.”

    • Caroline de Gruyter