‘Russische geheime dienst vermoordde Nederlander in Tsjetsjenië’

Door een vergissing is de Nederlandse architect Hans Elkerbout in 1996 door de Russische geheime dienst vermoord. Elkerbout, destijds in dienst voor het Rode Kruis in Tsjetsjenië, werd daar samen met vijf verpleegsters vermoord. Tot nog toe was niet duidelijk door wie ze om het leven zijn gebracht. Dat zegt voormalig Russisch agent Aleksi Potyomkin, die destijds zelf deel uitmaakte van de groep Russen.

De zes Rode Kruis-medewerkers werden in december 1996 ‘s nachts vermoord in een ziekenhuis in Novye Atagi. Aleksi Potyomkin verklaarde in de Engelse krant The Times dat de zes bij vergissing om het leven zijn gebracht. De Russische majoor maakte deel uit van een geheim moordcommando. Hij zou op dit moment in Duitsland ondergedoken zitten, als overgelopen agent van de Russische veiligheidsdienst FSB, meldt de Wereldomroep.

Al die tijd gaven Russische en Tsjetsjeense rebellen elkaar de schuld. De moordpartij vond een paar maanden na ingang van een bestand plaats. Volgens Potyomkin was het een vergissing en had het FSB-commando het voorzien op rebellen. De vijf verpleegsters die samen met Elkerbout om het leven kwamen, waren afkomstig uit Spanje, Noorwegen,  Canada en een Nieuw-Zeeland.

,,Natuurlijk is de operatie niet onderzocht. Waarom zouden de generaals zich druk maken om een paar dode buitenlanders, terwijl we zelf duizenden slachtoffers hadden. (…) Uiteindelijk was het te kostbaar om ons te straffen. Ze hadden veel geïnvesteerd in onze training,” aldus Potyomkin in The Times.

Het Internationale Rode Kruis vraagt de Russische autoriteiten opheldering over de zaak. De organisatie heeft altijd geprobeerd de onderste steen boven te krijgen in deze zaak.

    • Marije Willems