Republikeins kopstuk DeLay veroordeeld voor witwassen

Het voormalig Republikeins kopstuk Tom DeLay hangt een levenslange gevangenisstraf boven het hoofd. De oud-fractievoorzitter is in Texas schuldig bevonden aan illegale campagnefinanciering door witwassen en samenzwering. Een smet op de jubelstemming die er binnen de partij heerst sinds de tussentijdse verkiezingen begin november?

Eppo König, VS-redacteur voor NRC:  “Tom DeLay is wel een man van een bepaalde statuur. Het is niet niks. Maar onlangs werd ook een vooraanstaand democraat, Charlie Rangel, nog veroordeeld voor machtsmisbruik. Democraten en Republikeinen melken elkaars schandalen uit, maar ik verwacht niet dat de kwestie DeLay richting de presidentsverkiezingen in 2012 een grote rol zal spelen.”

Samenzweren tot witwassen
De juryrechtbank in Texas oordeelde dat ‘The Hammer’ in 2002 190.000 dollar aan bedrijfsdonaties illegaal heeft laten doorsluizen naar campagnekassen. In Texas is het verboden om zulke donaties te gebruiken voor politieke campagnes. DeLay zou ook hebben samengezworen tot witwassen.

DeLay (63) noemt de beslissing van de jury “misbruik van macht en een rechterlijke dwaling”. Zijn advocaat maakte bekend dat hij in hoger beroep gaat. DeLay kan 5 tot 99 jaar gevangenisstraf krijgen voor zijn witwaspraktijken en nog eens 2 tot 20 jaar voor samenzwering. De strafmaat wordt bepaald op 20 december.

    • Jules Seegers