Regering Egypte terechtgewezen

In de Egyptische havenstad Alexandrië mogen zondag geen verkiezingen worden gehouden omdat de autoriteiten hebben geweigerd de diskwalificatie van oppositiekandidaten ongedaan te maken. Dat heeft een rechtbank in de tweede stad van Egypte gisteren bepaald. Egyptische oppositiegroepen klagen dat de regering zich zelden zo hard heeft ingespannen om parlementsverkiezingen naar haar hand te zetten als dit jaar.

In Alexandrië werd verwacht dat de autoriteiten zich niets van de uitspraak zullen aantrekken, zoals ze ook het gerechtelijke bevel om de diskwalificaties ongedaan te maken niet hebben gevolgd. Hoe dan ook heeft president Mubaraks Nationale Democratische Partij ertegen beroep aangetekend.

Alexandrië is al lange tijd een bolwerk van de fundamentalistische Moslimbroederschap. Deze beweging is verboden, maar zij slaagde er in de vorige verkiezingen in 88 in naam onafhankelijke kandidaten in het parlement gekozen te krijgen; 20 procent van het totale aantal. Verscheidene daarvan komen uit Alexandrië.

De Moslimbroederschap is daarmee veruit de sterkste oppositiegroep; van de seculiere oppositie is weinig over. In de aanloop naar de verkiezingen hebben de autoriteiten de Moslimbroederschap als speciaal doelwit gekozen. Meer dan duizend aanhangers zijn opgepakt en politie en gewapende bendes hebben campagnebijeenkomsten van haar kandidaten opgebroken. Ook zijn talrijke van haar kandidaten, zoals in Alexandrië, gediskwalificeerd. Daarnaast zijn verscheidene onafhankelijke tv-stations gesloten.

De autoriteiten hebben een oproep van de Amerikaanse regering, hun bondgenoot, afgewezen om onafhankelijke waarnemers toe te laten in de stembureaus. Egyptische organisaties die proberen waarnemers tot stembureaus toegelaten te krijgen ondervinden zware tegenwerking. De Egyptische Organisatie voor Mensenrechten meldde gisteren 1.116 vrijwilligers te hebben aangemeld, van wie tot dusverre 69 voor heel Egypte zijn goedgekeurd door de officiële verkiezingscommissie. „Het is duidelijk dat de regering de verkiezingen in het duister wil uitvoeren, en de resultaten zullen niet de werkelijke wensen van de Egyptenaren weerspiegelen”, zei Abu Saada, de directeur van de organisatie. (AP, AFP)