PVV-Kamerlid Van Bemmel zes weken op non-actief

Jhim van Bemmel, het PVV-Kamerlid dat Wilders niet vertelde dat hij veroordeeld is voor valsheid in geschrifte, mag tot het kerstreces nergens het woord over voeren. Ook raakt hij zijn belangrijkste portefeuille, de rijksuitgaven, kwijt. Dat heeft Wilders persbureau ANP laten weten.

Herman Staal, politiek chef van NRC Handelsblad, vindt de hoogte van de straf ,,opvallend”. Hij verwijst naar de bestraffing van Kamerlid Lucassen, die veroordeeld is voor onder meer ontucht. Hij werd niet op non-actief gesteld, terwijl de feiten waarvoor hij veroordeeld werd “minstens zo erg” waren, zegt Staal. Volgens hem is het onduidelijk of Wilders met deze sanctie een signaal wil geven naar de buitenwereld of naar zijn fractiegenoten.

RTL Nieuws maakte gisteren de resultaten van een onderzoek naar het verleden van alle 150 Kamerleden bekend. Dat liet zien dat zeven parlementariërs in het verleden veroordeeld zijn voor een misdrijf. Vijf daarvan zijn van de PVV. Van Bemmel is naast valsheid in geschrifte ook veroordeeld voor rijden onder invloed.

Van Bemmel is niet het eerste PVV-Kamerlid dat door veroordelingen in opspraak raakte:

  • Zoals genoemd was Lucassen de eerste die het nieuws haalde met zijn veroordelingen voor onder meer ontucht en het ,,hinderlijk volgen,, van oud-buurtgenoten. Hij raakte zijn portefeuille Wijken kwijt.
  • Het Hongaarse telecombedrijf van Sharpe bleek veroordeeld voor het misleiden van consumenten. Sharpe verliet de Kamer vrijwillig.
    • Pim van den Dool