Pensioen Hongaren moet bij staat

De Hongaarse regering dwingt drie miljoen Hongaren met private aanvullende pensioenen hun geld over te hevelen naar staatsfondsen. Wie dat niet doet verliest zijn aanspraak op een staatspensioen.

Dat kondigde de minister van economische zaken, György Matolcsy, woensdag aan. Wie zijn geld voor 31 januari naar een staatsfonds overmaakt – dat gebeurt automatisch tenzij mensen bezwaar maken – krijgt een financiële stimulans. De maatregelen dienen om het begrotingstekort onder 3,8 procent te houden. Het gaat in totaal om zo’n tien miljard euro.

Eind oktober besloot de regering om afdrachten aan pensioenfondsen tot eind 2011 te nationaliseren om de begroting op orde te krijgen. Dat besluit leidde tot grote onrust onder Hongaren en bij financiële instellingen, die vreesden dat dit de eerste stap richting nationalisering van de fondsen was.

Die vrees wordt nu deels bewaarheid. Officieel heten de maatregelen geen nationalisaties, maar de facto wordt het private pensioenfondsen vrijwel onmogelijk gemaakt om Hongarije actief te blijven, waarschuwen analisten.

In de jaren negentig werden landen in Centraal Europa door instellingen als het IMF en de Wereldbank aangemoedigd om private fondsen op te zetten. Doordat het geld in deze fondsen niet meetelt op de balans van de regering, is het volgens regeringen vrijwel onmogelijk om aan de strenge begrotingseisen van de EU te voldoen.