Defensieminister Zuid-Korea stapt op na kritiek

De Zuid-Koreaanse minster van Defensie Kim Tae-Young stapt op, meldt Reuters. Dat doet hij na een golf van kritiek na de Noord-Koreaanse aanval op het eiland Yeonpyeong, die vier mensen het leven kostte.

Zuid-Koreaanse minister van defensie Kim Tae-Young stapt op (REUTERS/ Korea pool)

De Zuid-Koreaanse minster van Defensie Kim Tae-Young stapt op, meldt Reuters. Dat doet hij na een golf van kritiek na de Noord-Koreaanse aanval op het eiland Yeonpyeong, die vier mensen het leven kostte.

Zuid-Koreaanse militairen vuurden na dertien minuten granaten af richting Noord-Korea, nadat dat land al een uur lang granaten had afgeschoten richting het eiland. Critici verwijten de Zuid-Koreaanse regering dat zij te laat en te zwak gereageerd heeft op de aanval. President Lee Myung heeft het ontslag van Kim aanvaard. Vrijdag treedt zijn vervanger aan.

Noord-Korea waarschuwt voor meer aanvallen bij provocatie

Eerder vanochtend waarschuwde Pyongyang Zuid-Korea voor nieuwe aanvallen als deze doorgaat met ‘provocerende’ militaire oefeningen. Zondag beginnen Zuid-Korea en de Verenigde Staten met een grote militaire oefening in de Gele Zee, vlakbij de zeegrens met Noord-Korea.

De aanleiding voor de oefening is het  Noord-Koreaanse artilleriebombardement van dinsdag op het eiland Yeonpyeong. Hierbij kwamen twee burgers en twee militairen om. De VS hebben de aanval scherp veroordeeld.

Volgens Pyongyang veroorzaakte Zuid-Korea het conflict, doordat deze tijdens een militaire oefening de zeegrens overschreed. Zuid-Koreaanse media meldden dat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Il persoonlijk opdracht had gegeven voor de militaire actie tegen het zuiden.

USS George Washington in de haven van Manilla voor een militaire oefening met Zuid-Korea in de Gele Zee (AFP PHOTO FILES JAY DIRECTOUSS George Washington in de haven van Manilla voor een militaire oefening met Zuid-Korea in de Gele Zee (AFP PHOTO FILES JAY DIRECTO

‘Je weet het nooit zeker met Noord-Korea’

Of de oefening daadwerkelijk weer tot nieuw geweld in de regio leidt, is onduidelijk zegt Harry Meijer. Hij is als buitenlandredacteur van NRC gespecialiseerd in de relatie tussen de Korea’s.

,,Met het onberekenbare gedrag en de militaire potentie van Noord-Korea weet je het nooit zeker. Je kunt nieuwe incidenten niet uitsluiten, maar de druk op het regime wordt met de komst van het Amerikaanse vliegdekschip George Washington wel opgevoerd. Een mogelijk incident krijgt dan namelijk al heel snel een internationaal aspect.”

De twee landen houden sinds het zinken van een Zuid-Koreaans schip door een Noord-Koreaanse torpedo oefeningen in de regio om het regime in Pyongyang onder druk te zetten. Zuid-Korea stuurt ook extra troepen naar andere eilanden vlakbij Noord-Korea.

Niemand heeft belang bij een escalatie

China, de enige belangrijke bondgenoot van Noord-Korea, liet weten tegen elke militare provocatie in de regio te zijn De Chinese premier Wen Jiabao riep alle partijen op ,,zich terughoudend op te stellen”. De Chinese minister van Buitenlandse zaken Yang Jiechi aan Zuid-Korea stelt een voor vrijdag gepland bezoek aan Zuid-Korea uit. Hier zouden de twee buurlanden overleggen over de ontmanteling van het kernprogramma van Pyongyang. Meijer:

,,China is erg bezorgd om de Amerikaanse aanwezigheid in haar wateren. Dat heeft te maken met de verschillende territoriale disputen die China op dit moment heeft”.

In het westen van de Stille Oceaan heeft China conflicten met Japan, Vietnam, de Filipijnen en Taiwan over omstreden eilandengroepen. Japan en Vietnam krijgen hierbij steun van de VS. Maar ,,niemand heeft belang bij een escalatie van het conflict” legt Meijer uit. ,,Het is een beetje armpje drukken daar.”

    • Hans Klis