Nederlander Livestro adviseert Sarah Palin

De Nederlandse conservatief Joshua Livestro (40) is „sinds enkele maanden” betaald adviseur van Sarah Palin inzake „Europese onderwerpen”.

Livestro (VVD) was eerder assistent van toenmalig eurocommissaris Bolkestein en medeoprichter van de conservatieve Burke Stichting. Hij is columnist van De Telegraaf en oprichter van De Dagelijkse Standaard, een rechts blog.

Livestro zegt aan de telefoon dat hij vorig jaar met Palins staf in contact kwam via Rebecca Mansour, een oud-scenarioschrijver uit Los Angeles die nu een van Palins vertrouwelingen is. Hij kende Mansour van haar blog Conservatives4Palin, waaraan hij bijdroeg.

„Rond de Griekse schuldencrisis heeft zij mij gevraagd onderzoek te doen. Zo is het gaan rollen”, zegt Livestro. Hij doet onderzoek op verzoek. Het oogmerk is dat hij adviseert over „alles wat met Europa te maken heeft”.

Hij heeft vanuit zijn woonplaats Nottingham in Engeland bijna dagelijks contact met Mansour en neemt deel aan telefonische vergaderingen met andere adviseurs. Hij meent niet dat Palin zich omringt met onervaren mensen. „Het gaat er veel professioneler aan toe dan ik uit de media had opgemaakt.”

Het linkse blad Mother Jones meldde dat Livestro tot nu toe 16.000 dollar betaald kreeg van Palin. Hij ontving dit op rekening van een bedrijf, Paideia Research Wyoming, dat lokale bloggers niet konden traceren. Dat riep argwaan op. Livestro zegt dat hij een Amerikaans bedrijf moest oprichten om betaald te kunnen krijgen. Hij heeft Palin zelf nog nooit gezien of gesproken. Ook Mansour kent hij alleen van telefoon en computer.

Een gevecht Bush-Palin hangt in de lucht: pagina 7