Nederland vraagt om arrestatie nazi Faber

De brievenbus van Faber in zijn woonplaats Ingolstadt (AFP)

Nederland heeft een Europees arrestatiebevel uitgevaardigd voor oorlogsmisdadiger Klaas Carel Faber. Het is de eerste keer dat Nederland gebruik maakt van deze mogelijkheid.

De 88-jarige Faber kreeg in 1947 de doodstraf voor oorlogsmisdaden, later omgezet in levenslang, maar ontsnapte naar Duitsland waar hij de Duitse nationaliteit kreeg.

Duitsland levert in principe geen onderdanen uit, wat de kans dat Faber voor een Duitse rechter komt groter maakt dan een uitlevering aan Nederland. Volgens NRC-redacteur Bart Funnekotter is het wel interessant hoe Duitsland omgaat met het arrestatiebevel. “Als Duitsland Faber oppakt, en áls ze hem uitleveren aan Nederland, dan is dat absoluut een unicum. Duitsland levert namelijk ten principale geen onderdanen uit, vanwege het zogeheten ‘Fühererlass’, een door Hitler uitgevaardigde wet die dit voorkomt. Dit lijkt daarom een testcase van het Europese arrestatiebevel. Als het doorgaat biedt dat jurisprudentie voor andere Europese landen die hun oorlogsmisdadigers terug willen.”

De flat in Ingolstadt waar Faber woont (AFP)De flat in Ingolstadt waar Faber woont (AFP)

“Het is voor Duitsland nu veel eenvoudiger om werk te maken van het oppakken van nazi’s. Als ze dat in de jaren zeventig hadden voortgezet zouden ze er honderden hebben moeten opsporen, nu zijn het er hoogstens twintig.” - Bart Funnekotter, redacteur NRC Handelsblad

‘Duitsland maakt meer werk van het oppakken van nazi’s’
Funnekotter zegt dat het opppakken van oorlogsmisdadigers niet altijd vanzelfsprekend is geweest in Duitsland. “Duitsland maakt de laatste jaren meer werk van het oppakken van oude nazi’s, terwijl ze in de jaren zeventig helemaal niets hebben gedaan op dat gebied. Het lijkt er op dat ze nu op het allerlaatste moment, nu er bijna geen nazi’s meer over zijn, schoon schip willen maken. Met als gevolg dat nu eigenlijk alleen maar kleinere misdadigers over zijn. De commandanten zijn allemaal allang dood.”

Faber diende tijdens de oorlog in de Waffen SS en was lid van het executiepeleton in kamp Westerbork. Daarnaast maakte hij deel uit van de lijfwacht van NSB-leider Anton Mussert. Zijn vader, Pieter, zat ook bij de NSB. Hij werd in 1944 door verzetsvrouw Hannie Schaft geliquideerd.

Most-wanted lijst
Het Simon Wiesenthal Centrum publiceert jaarlijks een lijst met de meest gezochte oorlogsmisdadigers. Op de laatst gepubliceerde versie staat Klaas Carel Faber op nummer vijf. Hij is inmiddels een plaats omhoog gegaan, na de dood van Samuel Kunz. Op nummer één staat de Hongaar Dr. Sandor Kepiro, die ervan verdacht wordt de massamoord van 1200 burgers in Servië mede te hebben georganiseerd in 1942. De hele lijst is hier te lezen.

    • Peter van der Ploeg